ABD ile Hindistan'ın nükleer pazarlığı

WASHINGTON (İHA) - ABD eski Başkanı Jimmy Carter, ABD'nin Hindistan ile yürüttüğü sivil nükleer pazarlığı eleştirdi. Carter, "Nükleer çoğalma konusunda, Pandora'nın Kutusu'nu açmak için bir adım daha atılmış oldu" dedi.

ABD ve Hindistan arasında devam eden sivil nükleer program pazarlığına tepki, ABD eski Başkanı Carter'dan geldi. Carter, nükleer çoğalmanın tetikleneceğine dikkat çekerek, söz konusu çalışmaları eleştirdi. Carter, "Hindistanlı liderlerin nükleer tutkusu 30 yıldan fazla bir süredir biliniyor. Ben ve diğer başkanlar, onlara karşı uyumlu bir siyaset izledik ve sivil nükleer teknolojisini ya da nükleer yakıtları, Nükleer Çoğalma Sözleşmesi'ni kabul etmeyen hiçbir ülkeye satmadık" dedi. Bu arada Hindistan,

Reklam
Reklam

Nükleer Çoğalma Sözleşmesi'ni kabul etmemiş ve nükleer silahları kendisi geliştirmişti.

ABD eski Başkanı Carter, "Siyasi tutumdaki değişiklikler, aralarında Kuzey Kore ve İran gibi devletlerin bulunduğu, nükleer çalışma yürütmek isteyen birçok devleti de yüreklendirerek, yanlış yönlendirmelerde bulunacaktır" ifadelerini kullandı.

Carter, ABD'li şirketlerce 2012 yılına kadar Hindistan'da 8 nükleer reaktör yapılmasının planlanmasıyla ilgili olarak, "Potansiyel tehlikelerin yanında, bu durum çok küçük bir çıkar sağlayacaktır. Hindistan belki özel bir örnek, ancak makul sınırlandırmalar gerekli" dedi. Carter, Hindistan'ın şu ana kadar uranyum zenginleştirmesi ve plutonyum işlenmesi konusunda yalnızca temel teknolojilere sahip olduğunu belirterek, Hindistan'a bu yöndeki teknolojilerin satışının engellemesi konusunda kongreyi uyardı.