Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal saldırının ardından, Esad rejiminin elindeki, oldukça kritik önemde olan El Şayrat Hava Üssü'ne yönelik ABD saldırısı, Rusya ile gerilimi artırdı. Amerika, sabaha karşı Suriye'nin Shayrat Askeri Üssü'nü Akdeniz'deki savaş gemisinden fırlattığı Tomhawk füzeleriyle vurdu. Saldırıda 6 asker öldü. Amerika, saldırıyla ilgili Rusya'yı bilgilendirdik dese de Rusya'nın tepkisi sert oldu. ABD'nin Suriye'nin Humus vilayetindeki Şayrat Askeri Üssü'nü Tomahawk füzeleriyle vurmasının ardından Rusya'dan ilk yaptırım geldi.
İLK YAPTIRIM
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de hava güvenliği için ABD ile varılan anlaşmanın askıya alındığını açıkladı.
Rus analistler ise Rusya-ABD ilişkilerinin bundan sonraki seyrine ilişkin tahminlerini, 3 senaryo üzerinden şöyle yorumluyor:
1- RUSYA-ABD ARASINDA SICAK ÇATIŞMA: RUSYA GÖZDAĞI VEREBİLİR
TurkRus'un Rossiyskaya Gazeta’dan aktardığı habere göre, bazı Rus uzmanlar, Rusya’nın bölgede kendi askeri varlığına dair bir 'gösteri' yaparak gözdağı verebileceği Eğer ABD saldni ileri sürüyor.
Suriye saldırısı tekrarlanırsa Suriye topraklarında konuşlandırılmış hava savunma füzeleri ile bazı ABD füzelerinin düşürülebileceği konuşuluyor.
'RUSYA NÜKLEER SİLAH KULLANABİLİR'
Rus analist Aleksey Fenenko, ABD saldırısını tekrarlarsa Rusya’nın güç kullanarak karşılık vermek zorunda kalabileceğini, bunun nükleer silah kullanımını tümüyle ihtimal dışı bırakmayan bir senaryo olduğunu savunuyor.
2- UÇURUMUN KENARINA YOLCULUK: TRUMP'IN ADIMLARI, BUSH YÖNETİMİNİN HAFİF VERSİYONU
Bir başka analist Dmitri Suslov, Trump'ın askeri adımlarının “Bush yönetiminin light (hafif) versiyonu” anlamına geleceğini öne sürüyor.
KÜBA KRİZİ
ABD’nin yeniden Esad’ın gitmesini şart koşması durumunda Rusya’nın “müttefikini satmamak” zorunda olduğunu söyleyen uzmana göre, Trump’ın zayıf görünmemek için yaptığı gövde gösterisi Moskova-Washington ilişkilerini uçurumun kenarına getirip orada bırakabilir. Küba krizi buna örnek gösteriliyor.
3- DİPLOMATİK ÇÖZÜM: EN İYİMSER TABLO
Rus analistlere göre Rusya'da konuşulan en iyimser senaryo bu. Uzmanlar, Rusya’nın ABD’ye askeri bir yanıt vermeyerek konuyu uluslararası örgütlere ve kamuoyuna “ABD saldırganlığı” olarak lanse etmeye çalışabileceğini ihtimaller arasında gösteriyor.
Bu senaryoda Rusya'nın Suriye’deki askeri varlığını arttırmayı gerektirecek bir durum olmadığı savunuluyor. Bu görüşe göre, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un Moskova ziyaretiyle zorlu bir pazarlık süreci başlayabilir.