ABD ile yine Ermeni tasarısı krizi

ABD ile tarihi bir kriz kapıda. Temsilciler Meclisi bugün Ermeni "soykırımı" iddialarını tanıyan bir yasayı gündeme alabilir. Kritik oturum TSİ 17:00'de başladı.

ABD Başkanlarına 24 Nisan'ı "Ermeni Soykırımı Anma Günü" olarak anılması çağrısı yapan 252 no'lu tasarının, 435 üyeli Genel Kurul gündemine getirme yetkisi Meclis Başkanı Nancy Pelosi’ye ait. Oturumun başlamasına kısa süre kala hem Türk hem de Ermeni lobisi son girişimlerini yoğunlaştırdı.

[**

](https://www.mynet.com/erdogandan-obamaya-nobel-gondermesi-110100547246)
İşte tasarı krizinde an be an yaşanan sıcak gelişmeler:**

17.00 - Oturum açılış duasıyla başladı. Şu anda söz almak isteyen meclis üyeleri konuşmalarını yapıyor.

Reklam
Reklam

OBAMA'DAN NOBELLİ MESAJ

17.30 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Suriye Başbakanı Muhammed Naci Itri'yle görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Ermeni tasarısına ilişkin olarak, "Süreci izliyoruz. Ama sizin de ifade ettiğiniz gibi, gündemde olmaması olmayacağı anlamına gelmez. Son anda bazı şeyler olabilir. Biz de yakın takipteyiz, sıcak takipteyiz. Bize Nobel'i hep barış sevgi diye anlattılar, biz de Nobel'i alanların barışın sevginin arkasında duracağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

17.50 - Tasarı, meclisin ele alacağı tasarıları belirleyen "Kurallar Komitesi" tarafından sabahki oturumun gündemine alınmadı.

Ancak, komite, öğlen itibarıyla de öğleden sonranın gündemini belirlemek için tekrar toplanacak ve tasarıları yeniden gözden geçirecek.

Ayrıca, eylül ayında, Rum-Yunan lobisine mensup milletvekillerinin girişimiyle KKTC'deki Rumlardan kalan dini mekan ve eserlerle ilgili Türkiye aleyhine karar çıkmasında kullanılan "suspension of rules (usul kuralların askıya alınması)" uygulaması da hala kullanılabilir.

Reklam
Reklam

Bu uygulama, Meclis Başkanı Nancy Pelosi'ye, tasarının Kurallar Komitesi'nde görüşülmesi sürecini atlaması ve Genel Kurul’da ele alınması için belli çoğunlukta milletvekilinin bulunması şartını ortadan kaldırması imkanı sunuyor. Tüm bu nedenlerle, Ermeni tasarısının meclis gündemine gelmesi ihtimali sürüyor.

19.03 - Beyaz Saray'dan da konuya ilişkin bir açıklama geldi. Türk televizyonlarının bildirdiğine göre, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Türkiye ile ikili ilişkilerimiz önemli. Obama'nın bu konudaki görüşü biliniyor" denildi.