ABD İran'a baskı için Çin'in kapısında

ABD Hazine Bakanı İran'a yeni yaptırımlar uygulanması için Çinli yetkililerden destek istedi, ancak Pekin bu adıma isteksiz görünüyor.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, İran'ı hedef alan yaptırımların ağırlaştırılması için destek istemek üzere Çin'in başkenti Pekin'de görüşmeler yapıyor.

BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) geçen hafta İran'ın uranyumu nükleer enerji üretimi için gereken düzeyin üzerinde zenginleştirmeye başladığını duyurmuştu.

Yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumun silah üretiminde kullanılması, batılı ülkelerin Tahran yönetimine bu faaliyetten vazgeçmesi için baskı uygulamasının başlıca gerekçesini oluşturuyor.

Reklam
Reklam

Pekin'de Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Başbakan Yardımcısı ile görüşen Geithner daha sonra Başbakan Wen Jiabao ile bir araya gelecek.

Çinli ve Amerikalı yetkililer görüşmeler ardından ikili ekonomik ilişkilerin daha da geliştirileceğini söyledi; ancak Çin, İran'a baskıyı artırma konusunda tavrının değişmediğinin sinyallerini verdi.

Gözlemciler, Çin'in yaptırımlara karşı çıkacağını tahmin ediyor. Çin, İran ile yakın ilişkiler içinde ve İran petrolünün başlıca alıcısı.

Çin dışişleri bakanlığı, İran'ı yeni ortaya çıkarılan Fordo tesisi konusunda UAEK ile işbirliğine gitmeye çağırdı.

Sözcü, "İran ve UAEK'nın İran'ın nükleer programı konusunda belirsiz noktaları en kısa zamanda açıklığa kavuşturmasını umuyoruz" dedi.

ABD, yeni bir uluslararası yaptırım kararı için BM Güvenlik Konseyi'nin tüm daimi üyelerinin desteğini almak zorunda.

Bu üyelerden bir diğeri olan Rusya da İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden endişe duyduğunu açıkladı.

Rus dışişleri bakanlığına göre, Kum'da bir yeraltı tesisinde sürdürülen zenginleştirme faaliyetinin İran'ın nükleer programı konusundaki uluslararası kaygılara aldırış etmediğini gösteriyor.

Reklam
Reklam

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın Fordo'daki tesisinde yüzde 20 oranında saflık düzeyine sahip uranyum üretimine başladığını teyit etmişti.

İran nükleer çalışmaların, kanser tedavilerinde kullanılacak izotop üretmeyi amaçladığını savunuyor.