ABD istihbaratından şok rapor!

ABD Askeri İstihbarat Ajansı tarafından Senato’ya sunulan bir raporda İran ordusunun İsrail veya Türkiye gibi gelişmiş ordulara karşı koyamayacağı bildirildi.

İran’ın nükleer silah programının daha çok caydırıcı amacı taşıdığı belirtilirken İran ordusunun 20 milyon askerden oluşmasına karşın İsrail veya Türkiye’nin gibi gelişmiş ordulara karşı koyamayacağı bildirildi.

ABD Askeri İstihbarat Ajansı tarafından Senato’ya sunulan bir raporda İran ordusunun başlıca hedefinin rejimi korumak, ABD ve İsrail’i, ülkeyi vurmaktan caydırmak olduğu belirtilirken, “İran’ın askeri stratejisi, ABD ve İsrail’den kaynaklanan dış tehditlerine karşı savunma sağlamaktır” denildi.

Reklam
Reklam

İran’ın nükleer silah programının daha çok caydırıcı amacı taşıdığı kaydedilen raporda, “İran’ın nükleer programı ve nükleer silah geliştirme olasılığını açık tutma isteği, ülkenin caydırıcılık politikasının ana bir unsurudur” değerlendirmesi de yapıldı.

Raporda İran’ın en nüfuzlu Ortadoğu ülkesi olmayı hedeflemekle birlikte son yıllarda ideolojik hedeflerinin yerine “ayakta kalmak” gibi daha “pragmatik” düşüncelerin ağırlık kazandığı öne sürüldü.

ABD Askeri İstihbarat Ajansı, İran ordusunun 20 milyon askerden oluşmasına karşın büyük ölçüde etkisiz ve kötü donatılmış olması nedeniyle İsrail veya Türkiye’nin gibi gelişmiş ordulara karşı koyma durumunda olmadığı görüşünü de dile getirdi. İsrailli Yedioth Ahronoth gazetesince yansıtılan raporda şöyle denildi:

“İran’ın, büyükçe bir askeri gücü var ancak ABD’nin veya müttefiklerinin silahlı kuvvetleri gibi iyi eğitilmiş, sofistike bir ordudan gelen direkt bir saldırıya karşı koymada nispeten etkisiz kalır. Halen, İran’ın kuvvetleri, İran’ın daha zayıf komşularından kaynaklanan konvansiyonel tehditlerini caydırmak veya onlara karşı savunmak için yeterlidir.”

Reklam
Reklam

Tanklar, zırhlı personel taşıyıcıları ve savaş gemileri dahil, İran silahlı kuvvetlerinin ekipmanına ilişkin verilerin de yer aldığı rapora göre, İran Deniz Kuvvetleri’nin 52 bin elemandan oluşuyor. Raporda İran’ın 10 yılı aşkın bir süre yeni bir uçak almadığına da dikkat çekiliyor.(ANKA)