ABD istihbaratının başına emekli general

ABD Başkanı Obama'nın emekli gereral James Clapper'ı Ulusal İstihbarat Direktörlüğü görevine aday göstereceği açıklandı.

\ABD Başkanı Barack Obama'nın üst düzey Washington yetkilisi emekli gereral James Clapper'ı Ulusal İstihbarat Direktörlüğü görevine aday göstereceği açıklandı.

General Clapper, bir dizi güvenlik sorunundan sonra geçen ay istifa eden Amiral Dennis Blair'ın yerini alacak.

Clapper Ulusal İstihbarat Direktörü olarak 16 farklı kuruluşun işleyişini yönetecek.

Clapper'ın bugün Beyaz Saray'da düzenlenecek bir törenle göreve aday gösterilmesi bekleniyor.

General James Clapper'ın, göreve gelmesi için Kongre'nin onayı gerekiyor ve bu onayı alırken zorlanabileceği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Bazı kongre üyeleri, kongre oturumlarındaki hırçın tavrı nedeniyle Clapper'ın adaylığına karşı çıkıyor.

Senato İstihbarat Komisyonu'ndaki üst düzey Demokrat ve Cumhuriyetçi partili üyeler daha önce yaptıkları açıklamalarda Clapper'ın bu göreve getirilmesine karşı çıkmışlardı.

Cumhuriyetçiler itiraz edebilir Cumhuriyetçi Partili Senatör Kit Bond, Associated Press Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada 'Clapper'ın bu iş için doğru isim olduğunu düşünmüyorum' dedi.

Üst düzey kongre yetkilileri de yine AP'ye yaptıkları açıklamada, göreve kimin getirileceği konusunda Bond'un görüşünün alınmadığını ve Bond'un Clapper'ın adaylığını engellemek için cumhuriyetçi senatörlerin desteğini arkasında toplayabileceğini belirtti.

Senato İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Senatör Joe Lieberman ise General Clapper'ın görev için doğru isim olduğunu söyledi.

Beyaz Saray, eski Ulusal İstihbarat Direktörü Blair'ın yerine geçecek ismi bulmakta zorluk yaşamıştı.

Obama'ya bağlı İstihbarat Danışma Kurulu'nun hazırladığı bir raporda kurumun çok fazla personel çalıştırdığı ve işlevsiz olduğu eleştirileri yapılmıştı. Bu raporun ardından kuruluşa ağır eleştiriler yöneltilmişti.

Reklam
Reklam

2005'te ABD Hava Kuvvetleri'nden emekli olan Clapper, Vietnam'da savaşmış ve geçmişte Savunma İstihbarat Kurumu'nun başkanlığını yapmıştı.

ABD Medyası'ndaki haberlere göre Clapper 47 yıllık kariyerinde özellikle CIA'deki üst düzey yetkililerle yakın bağlar geliştirdi.

Clapper göreve getirilirse 11 Eylül Komisyonu'nun tavsiyesiyle kurulan Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün başına geçecek dördündü isim olacak.