ABD Kongre üyeleri 50 milyon dolarlık gezdi

Washington (AA) - ABD'de Kongre üyesi senatör ve milletvekillerinin, ocak 2000 ile haziran 2005 arasında, masrafları şirketler, sendikalar ve diğer özel gruplar tarafından ödenen 50 milyon dolarlık gezi yaptığı belirlendi.

Kamusal Dürüstlük Merkezi, Amerikan Kamusal Medyası ve Northwestern Üniversitesi tarafından yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, Kongre üyeleri toplam 23 bin gezinin bazılarında geceliği 500 dolarlık otellerde kaldılar, bir seferi 25 bin dolarlık jetlerle uçtular.

Kongre üyelerinin gittiği yerler arasında Paris, Havai ve ABD'nin Colorado eyaletinin gözde kayak merkezleri bulunuyor.

Reklam
Reklam

Çalışmada, bu gezilerin masraflarını ödeyenlerin, çoğunlukla "ödemeleri karşılığında Kongre üyeleri ve danışmanlarıyla görüşme imkanı bulduğu" belirtildi.

Çalışmada ayrıca, bazı gezilerin meşru araştırma ve bilgilenme gezileri olmasına rağmen, bazı gezilerin seminer ve kongrelerin yanı sıra yapılan ve Kongre üyelerinin ailelerinin de katıldığı "pahalı tatiller" olduğu kaydedildi.

Federal yetkililer de siyasi yolsuzluk soruşturması çerçevesinde gezilerle ilgili benzer bir araştırma yapıyor.

Lobi şirketi sahibi Jack Abramoff, ocak ayında hakkında açılan bir davada, müşterilerine çıkar sağlamak için Kongre üyelerine golf gezileri, spor karşılaşması biletleri ve başka hediyeler verdiğini itiraf etmişti.

Kongre üyelerinin gezilerine sponsorluk yapanlar arasında Microsoft, Time Warner ve Walt Disney şirketlerinin yanı sıra Amerikan Demiryolları Birliği gibi kuruluşlar da var.

Çalışmaya göre eski Temsilciler Meclisi Çoğunluk Grubu Başkanı Cumhuriyetçi Tom DeLay ve bürosunda çalışanlar, incelenen dönemde yaklaşık yarım milyon dolarlık yolculuk yaptı.

Reklam
Reklam

Seçildiği Teksas'daki seçim kampanyası finansman kurallarını çiğnemekle suçlanan DeLay, bu hafta Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi grup başkan yardımcılığından istifa etmişti. DeLay'ın bu hafta milletvekilliğinden de istifa etmesi bekleniyor.