ABD: Kuzey Kore plütonyum reaktörünü faaliyete geçirdi

Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Kuzey Kore'nin, nükleer silah üretiminde kullanılabilecek yakıt sahibi olmasına imkan veren plütonyum reaktörünü yeniden faaliyete geçirdiğini söyledi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Kuzey Kore'nin, nükleer silah üretiminde kullanılabilecek yakıt sahibi olmasına imkan veren plütonyum reaktörünü yeniden faaliyet geçirdiğini söyledi.

Amerikan Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda konuşan Clapper, "Kuzey Kore'nin reaktörü bir süre önce faaliyete geçirdiğini ve bu sayede birkaç hafta ya da ay içerisinde plütonyum sahibi olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Kuzey Kore Pazar günü de kıtalararası uzun menzilli roket fırlatıp uzaya uydu gönderdiğini açıklamıştı.

Reklam
Reklam

Bu hareketi yasaklı füze teknolojisini deneme girişimi olarak gören ABD, Güney Kore ve Japonya Pyongyang yönetimine büyük tepki göstermişti.

Çin bile eleştirmişti

En önemli müttefiki Çin'in bile eleştirdiği Kuzey Kore'yi, BM Güvenlik Konseyi de kınamıştı.

BM Güvenlik Konseyi kararları, ülkelerin nükleer ya da balistik başlık taşıma kapasitesi olan füze denemelerini yasaklıyor.

Pyongyang yönetimi, uzay programının tamamen bilimsel amaçlarla yürütüldüğünü söylüyor.

Ancak bu gerekçe aralarında ABD, Güney Kore ve Japonya tarafından ikna edici bulunmuyor.

Bazı uzmanlar Kuzey Kore'nin füze programını, ABD'yi de vurabilecek menzile sahip kıtalararası balistik füze geliştirme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

_

Kuzey Kore'nin roket denemeleri_

Mayıs 2015: Kuzey Kore, denizaltıdan fırlatılan bir füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı, ancak açıklama şüpheyle karşılandı.

Aralık 2012: Kuzey Kore, yörüngeye bir uydu yerleştirdiğini açıkladı, ABD savunma yetkilileri 'yörüngede bir nesnenin bulunduğunu' teyit etti.

Nisan 2012: Kuzey Kore'nin fırlattığı bir roket havada infilak etti ve denize düştü.

Nisan 2009: Kuzey Kore, başarıyla bir füze fırlattığını açıkladı, ABD denemenin başarısız olduğunu, füzenin denize düştüğünü duyurdu.

Temmuz 2006: Kuzey Kore Taepodong-2 füzesi fırlattığını açıkladı, ABD füzenin denize düştüğünü duyurdu.

Rusya, Güney Kore'nin THAAD kararından rahatsız

Reklam
Reklam

Güney Kore'nin Moskova Büyükelçisi Ro-byug, Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore'nin Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) konusunda ABD ile görüşmeler planlaması nedeniyle, Güney Kore'nin Moskova Büyükelçisi Park Ro-byug'u bakanlığa çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Büyükelçi Ro-byug'un, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı İgor Morgulov tarafından bakanlığa davet edildiği ve görüşmede, Kore Yarımadası ile kuzeydoğu Asya'daki durum konusunda görüş alışverişi yapıldığı kaydedildi.

Morgulov'un, Güney Kore'nin, ülkesine THAAD sistemlerinin yerleştirilmesi konusunda ABD ile görüşme yapacağı konusundaki bilgiler hakkında Rus tarafının endişelerini dile getirdiği belirtildi. Kuzey Kore geçen ay "hidrojen bombası" denemesi gerçekleştirdiğini duyurmuş, bu durum Güney Kore ile tansiyonun daha da yükselmesine sebep olmuştu. Balistik füze teknolojisi kullanması Birleşmiş Milletler kararlarına göre yasak olan Kuzey Kore'nin en son uzun menzilli füze fırlatması uluslararası toplumdan tepki toplamıştı. Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki gerginlik tırmanırken, Güney Kore Savunma Bakanlığı, THAAD olarak bilinen ABD füze savunma sisteminin mevzilenmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: