ABD Merkez Bankası'nda şeffaflık arayışı

ABD Merkez Bankası faiz oranı tahminlerini düzenli aralıklarla yayınlayacağını bildirdi.

ABD Merkez Bankası, şeffaflığı artırma arayışı çerçevesinde, faiz oranı tahminlerini düzenli aralıklarla yayınlayacağını bildirdi.

Böylece ilgili kişi ve kurumlar, Fed kısa adıyla da bilinen, ABD Merkez Bankası'nın gelecekteki faiz düzeyi hakkında neler düşündüğünü de görebilecek.

Bu adım, şimdiye kadarki açıklamalarının belirsizlik içerdiği yorumları yapılan bankanın, iletişimini daha şeffaf hale getirmeyi amaçladığını gösteriyor.

Örneğin Banka'nın şu anki açıklaması 'faiz oranının 2013 ortalarına kadar düşük kalacağı' şeklinde.

Reklam
Reklam

Bundan sonra yapılacak olan açıklamalar ise daha ayrıntılı ve net olacak.

Fed'in Aralık ayındaki toplantı tutanaklarına göre, Banka gösterge faiz oranı tahminlerini yılda dört kez yayınlayacak. Gösterge faiz oranıyla ilgili ilk tahmin, Banka'nın 24-25 Ocak'taki toplantısından sonra yayınlacak olan, ekonomik görünümüne ilişkin değerlendirmesinde yer alacak.

Fed Açık Piyasa Komitesi 13 Aralık'taki toplantısından sonra yaptığı açıklamada, gösterge faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığında tutma kararı alındığını belirtmişti.

Toplantıda ekonomiyi desteklemek konusunda yeni bir karar çıkmamış, ancak Fed'in bu konuda daha fazla adım atmaya hazır olduğu kaydedildi.

Banka'nın borçlanma maliyetlerini düşürmek için 400 milyar dolarlık tahvil programına devam edileceği bildirilmişti.

Euro Bölgesi'ndeki borç kriziyle bağlantılı olarak küresel finansal piyasalardaki güçlüklerin ekonomik görünüm üzerinde belirgin aşağı yönlü riskler oluşturmaya devam ettiğine işaret ediliyor.

Fed, küresel ekonomideki belirgin yavaşlamaya rağmen ABD ekonomisinin gelecek çeyreklerde ılımlı şekilde büyümeye devam etmesinin beklendiğini açıklamıştı.

Reklam
Reklam

Gösterge faiz oranını 2008 yılı Aralık ayından bu yana değiştirmeyen Fed, geçen yıl Ağustos ayındaki toplantısında 2013 yılı ortasına kadar yüzde 0-0,25 olan seviyeyi koruyacağını kaydetmişti.