ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey: Türkiye'nin İdlib'deki meşru çıkarlarını destekliyoruz

Suriye konusunda temaslarda bulunmak için Ankara'da bulunan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, NTV'ye verdiği özel röportajda "Türkiye'nin İdlib'deki meşru çıkarlarını destekliyoruz. Türk askeri İdlib'de kendini savunma hakkına sahip. " ifadelerini kullandı.

İşte James Jeffrey'in açıklamalarından satır başları:

ürkiye ile NATO ittifakını görüştük. İdlib'deki durumun hukuki durumu konusunda sizinle aynı fikirdeyiz.

Türkiye'nin İdlib'deki meşru çıkarlarını destekliyoruz. Türkiye'nin, mevcudiyetini destekliyoruz.

Türk askeri İdlib'de kendini savunma hakkına sahip. Türkiye'nin rejim güçlerine karşılık vermesini anlıyoruz. NATO müttefiki olarak nasıl yardımcı olabileceğimizi araştırıyoruz. Bu konuda istihbarat paylaşımı olsun, ekipman transferleri de son derece önemli. Bunlar da iyi çalışmaya devam ediyor. Diplomatik yaklaşımımızın da koordine olduğundan emin olmamız gerekiyor. Çünkü burada bizim de güçlerimiz mevcut.

Reklam
Reklam

Birçok ülkeyle birlikte buna diplomatik çözüm bulunmasını istiyoruz. Ancak bugün noktamız İdlib.

"TÜRKİYE'DEN DAHA FAZLA ZARAR GÖREN ÜLKE OLMADI"

ABD'nin Suriye'deki tavrı çelişkili değil.

IŞİD hala büyük bir tehdit oluşturuyor. Irak ve Suriye haricinde 2013-2014'de tekrar çıktığından beri Türkiye'den daha fazla zarar gören ülke olmadı. İstanbul'da Ankara'da saldırılar oldu, sınır şehirlerinizde saldırılar oldu. Siz de çok başarılı operasyonlar düzenlediniz. IŞİD ile mücadeleye devam edeceğiz. Amacımız IŞİD'i ortadan kaldırmak.

"TÜRKİYE İLE ANLAŞMAYA UYDUK"

YPG, Barış Pınarı Harekatı bölgesinden çekildi. Türkiye ile anlaşmaya uyduk. Türkiye'nin Soçi'deki anlaşmadaki bölgeyle ilgili sorunları var. YPG'nin çekilmesi gereken bölge Rusya ile yapılan anlaşma çerçevesinde ve biz o noktayı çok yakından takip etmiyoruz. Ancak anlaşmanın bir tarafı olarak Rusya ile anlaşmazlık olabilir, YPG'nin çekilmesi konusunda.

Suriye ve Libya'da ortak jeostratejik amaçlarımız var. Türkiye ile yakın koordinasyon ve bilgi paylaşımı önemli.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: