"ABD, operasyona son şeklini veriyor"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ordusu, savaş çanlarının çaldığı şu günlerde Irak'a saldırı planına son şeklini veriyor.

New York Times gazetesinin haberine göre, Bağdat şehrini izole ederek ele geçirmeye yönelik plan, sivil yerleşim birimlerine yönelik operasyonu en aza indirmeyi amaçlıyor. Buna göre, Bağdat'taki askeri ve siyasi aktivitelerin yürütüldüğü mekanlar, sivil halktan tamamen ayrı tutulmaya çalışılacak.

Bağdat şehrinin içinde ya da diğer Irak şehirlerinde savaş halini istemediklerini belirten Pentagon yetkilileri, aksi takdirde ABD tarafında ve Iraklı sivillerde çok fazla can kaybı olacağını öngörüyor. Saddam'ın Cumhuriyet Muhafızları direndiği takdirde birebir savaşmak zorunda kalabileceklerini söyleyen ABD'li generaller, bu durumda da hedeflerin çok dikkatli seçileceğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

ABD askerlerinin Guam'daki askeri üste eğitimlerinin devam ettiğinin belirtildiği haberde, Luisiana'da da yaklaşık 3 bin askerin gece şehir baskını eğitiminden geçirilmekte olduğu ifade edildi.

SAVAŞ PLANI Öte yandan, ordunun uydu fotoğraf ve haritalarını yenilediği, yabancı inşaat firmalarından da Saddam'ın sarayları ve bakanlık binalarının planlarının istendiği belirtiliyor.
Savaş planına göre, bombalanmayacak yerler arasında elektrik ve su dağıtım şebekeleri, gıda dağıtım merkezleri, camiler, büyükelçilikler ve hastaneler yer alıyor. Ancak elektrik ve su dağıtımının kontrolü ABD askerlerinde olacak. Saldırının işgal ile başlayacağının belirtildiği habere göre, özellikle yabancı basının çalışma alanlarına da dokunulmayacak, medyanın Irak halkını sakinleştirici haberler yayınlamakta rol oynaması beklenecek. Şehre her türlü giriş çıkışın önlenmesi için yollar kapatılacak.
Savaş planının hazırlanmasında diğer ülkelerden gelebilecek tepkiler de göz önüne alınıyor. Yetkililer, sonu ABD için zaferle sonuçlanacak olsa bile kanlı bir savaşın Bush yönetimini tehlikeye sokacağına inanıyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: