ABD ordusu ve hükümete tepki

Afganistan'da, ABD askerlerinin Afgan askerlere verdiği atış eğitimi sırasında yapılan havan topu atışında çocukları ölen aileler, eğitimin evlerine çok yakın bir yerde yapılmasına isyan etti.

Bugün başşehir Kabil'in doğusundaki bölgede yapılan eğitim sırasında, Amerikan askerlerinin gözetimindeki Afgan askerlerin, 82 mm çapındaki havan topuyla çocukların bulunduğu bir bölgenin yakınına yaptığı atış dolayısıyla 4 Afgan çocuğu ölmüş, 3 çocuk da yaralanmıştı.

Pul-i Çakri bölgesindeki olayda 15 yaşındaki oğlu İmran'ı kaybeden Muhammed Ekrem, "Afgan olsun ya da yabancı olsun, ölümlerden askerler sorumludur" dedi. Acılı baba, "Bu eğitimi niçin evlerin bulunduğu yerin bu kadar yakınında gerçekleştiriyorlar?" diye isyan etti. Ekrem, atış eğitiminden önce bölgedeki halkın uyarıldığını fakat çocukların, şarapnel parçalarını alarak satıp ufak bir gelir elde etmek istediği için bölgeye gittiklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Havan atışı dolayısıyla kardeşini ve kuzenini kaybeden Abdül Vahhab ise olayda kendilerinin de ihmali olduğunu, bölge sakinlerinin çocukların serbestçe dolaşmalarına müsaade etmemeleri gerektiğini söyledi fakat hükümetin de meskun mahalde askeri eğitim yapmaması gerektiğini kaydetti.
Yaralanan çocuklardan ikisinin hayati tehlike içinde olduğu kaydedildi.

Anahtar Kelimeler: