ABD, psikolojik savaşa başladı

ABD'nin, uçaklardan atılan bildiriler, çeşitli yolarla yayımlanan mesajlar aracılığıyla Irak askerleri arasındaki ihtilafı kışkırtmak ve Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e yönelik desteği zayıflatmak amacıyla psikolojik harp taktiklerini yürürlüğe koyduğu belirtildi.

Merkez Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Arapça olarak hazırlanan sesli mesajların C-130 uçakları ya da Kuveyt gibi komşu ülkeler vasıtasıyla Irak'a iletildiği belirtildi.

Mesajda, "Irak askerleri: Dünyada askerlikten daha şerefli bir meslek olmamıştır. Ama Saddam bu mirası lekeledi. O, bütün askerleri şahsi muhafızı olarak kullanıyor" ifadelerinin yer aldığı kaydedildi. Söz konusu mesajda, "Saddam'ın, askerlerin itibarını daha fazla lekelemesine izin vermeyin. Saddam, haksız uygulamalarına karşı çıkan kesimleri ezmek için orduyu kullanıyor. Kararınızı verin" şeklinde ikazda bulunulduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam

ABD yönetiminin, Saddam Hüseyin'in iktidardan uzaklaştırılması konusunda Irak askerlerinin muhtemel isyanını da bir seçenek olarak değerlendirdiği ve bu nedenle propaganda çalışmalarını yoğun olarak sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Bu kapsamda müttefik uçaklarının özellikle ülkenin güneyinde faaliyette bulundukları ve söz konusu bölgelere şu ana kadar yaklaşık 240 bin bildiri dağıtıldığı öğrenildi.
Bildirilerde, koalisyon güçlerinin tahrip ettiği tesislerin onarılmasına yönelik teşebbüslerin hayati tehlike teşkil edeceği yönünde Irak askerlerinin uyarıldığı belirtildi. Arapça ve İngilizce olarak yazılan metinlerde ayrıca, patlamada ölen bir askerin dul karısı ile ağlayan çocuğunun resmedildiği bir çizimin de yer aldığı ve bu bildirilerin hedeflenen kitle üzerinde etkili olmasının beklendiği ifade edildi.

ABD'nin, psikolojik harp teknikleri kapsamında yayımladığı mesajların Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El-Baradey'in ayrıntılı biyografisini de ihtiva ettiği ve bununla, Arapların da Irak'a karşı tavır aldığının gösterilmek istendiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Mesajlarda Başkan Bush'un BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüşmesi esnasında dile getirdiği, "Bir dinle savaşmıyoruz, savaşımız teröre ve kalpleri nefretle dolu olan bireylere yöneliktir" şeklindeki beyanatının da yer aldığı ifade edildi.

Anahtar Kelimeler: