ABD raporunda Türkiye'ye Yasin El Kadı eleştirisi

WASHINGTON (ANKA)- ABD'nin yıllık terör raporunda, Türkiye'nin Suudi işadamı Yasin El Kadı'nın mal varlığı üzerindeki dondurma kararının iptali ile BM'nin ilgili kararlarına meydan okunduğu eleştirisi yer aldı.

ABD'nin yıllık terör raporu yayınlandı. Raporun Türkiye ile ilgili kısmında, uluslararası ve yerel terörist gruplarının Türkiye'de faaliyeti bulunduğu, buna ayrılıkçı Kürtler, radikal İslamcılar ve Çeçen destekçilerinin dahil olduğu ifade edildi. Türkiye'de en göze çarpan terör örgütünün PKK olduğu ve komuta merkezinin Kuzey Irak'ta bulunduğu kaydedilerek, bu terör örgütünün Türk güvenlik güçlerini, resmi görevlileri ve kendisine karşı olan köylüleri hedef aldığı vurgulandı. Türkiye'nin batısı ile güneyindeki bir siyasi parti binasına ve okul çocuklarını taşıyan minibüse yönelik saldırıları üstlenen Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) adlı terör örgütünün de PKK ile bağlantısı bulunduğu kaydedilen raporda ayrıca, DHKP-C ve "Lübnan'daki ile bir ilgisi bulunmayan ve Sünni Kürtler'in kurduğu Hizbullah" da terör örgütleri arasında sayıldı. İstanbul'da El Kaide'nin yaptığı saldırılara değinilen raporda, bu konudaki yargılama süreci hakkında bilgiler de yer aldı. Solculara yönelik operasyonların yapıldığı da kaydedilen raporda Türkiye'nin Afganistan'daki faaliyetlerinden övgü ile söz edildi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü kullandırarak, Irak ve Afganistan'daki koalisyon güçlerine destek olduğu belirtilen raporda, "Irak halkı ve yüzde 25'ten fazlası Koalisyon Güçleri için ayrılan yakıtın neredeyse üçte ikisi Türkiye ile Irak arasındaki Habur Sınır Kapısı üzerinden geçiyor" denildi.

"Meydan okundu"

Ancak raporda terörizmin finansmanı konusunda Türkiye eleştirildi. Raporda, BM'nin terörist listesinde yer alan Suudi Arabistanlı işadamı Yasin El Kadı'nın mal varlığının dondurulmasını öngören DSP-MHP-ANAP hükümetinin aldığı Bakanlar Kurulu kararının iptaline değinildi. Mali Eylem Grubu'nun Türkiye'nin terörizmin finansı ve kara para aklamaya karşı yürüttüğü çalışmaları yönettiği ve 2007 yılı içinde bir rapor hazırlamayı planladığı kaydedildi. BM'nin bu konuda aldığı 1267 numaralı karara uygun olarak, Türk yetkililerinin BM ve ABD ile bilgi paylaşımında bulunduğu vurgulanan raporda, "Kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda yaptırım uygulanmasını zorunlu kılan 1267 numaralı BM kararına Türk mahkemesinde BM tarafından terörist finansörü olarak tanınan Yasin El Kadı kararı ile meydan okundu. Alt mahkeme Temmuz ayında, El Kadı'nın tüm hak ve alacakları ile mal varlıklarının dondurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu yetkisinin iptaline hükmetti. Ancak Şubat ayında üst mahkeme bu kararı bozarak Bakanlar Kurulu'nun dondurmaya ilişkin yetkisini onadı. Bu sürede El Kadı'nın tüm mal varlığı üzerindeki dondurma işlemi devam etti" denildi.

Reklam
Reklam

Olayın geçmişi

Bakanlar Kurulu, 22 Aralık 2001'de Birleşmiş Milletler (BM) Yaptırımlar Komitesi kararı gereği, terör örgütlerine finans sağlayan kişi ve kuruluşların Türkiye'de bulunan mal varlıklarının dondurulurken El Kadı da listede yer almıştı. El Kadı, Bakanlar Kurulu kararının kendisine ilişkin kısmının iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Danıştay 10. Dairesi de Suudi işadamını haklı bulmuştu. Davalı Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı, Danıştay 10. Dairesi'nin bu kararını temyiz etti. Başbakanlık ve Dışişleri sonra temyizden vazgeçmişti. Buna rağmen Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu temyiz işlemini başlattı. Kurul Şubat ayında verdiği kararda, daha önce yürütmesini durdurduğu 10. Daire'nin aldığı Kadı'nın alacaklarıyla malvarlıklarının dondurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nı bozdu.