"ABD, savaş istiyor"

Irak'ta yayımlanan El Irak gazetesi, Irak'ı BM Güvenlik Konseyi'nin silahsızlanmayla ilgili kararını ihlal etmekle suçlayan ABD'nin bu tavrının "savaş için atılan başka bir adım" olarak niteledi.

El Irak gazetesinde yer alan makalede, "ABD'nin Irak, BM Güvenlik Konseyi, UNMOVIC, UAEA ile oynadığı oyunun, açık bir hedefi bulunmaktadır: Irak'a askeri saldırı düzenlemek. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Irak silah bildirimine ilişkin şüpheler ve kuşkular olduğu yönündeki açıklaması ve diğer tüm açıklamalar, oyunun parçasıdır. ABD, savaş için yetki verecek yeni bir çözüm sağlanması umuduyla bizi ve tüm dünyayı ölü bir sona sürüklüyor. ABD'nin Irak silah bildiriminde eksiklikler olduğu iddiaları, somut kanıtları temel almamaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

BM Silah Denetçileri Heyetinin Başkanı Hans Blix, Irak'ın silah bildirimi konusunda Güvenlik Konseyi'ne geçen Perşembe günü brifing verdi. Blix, Güvenlik Konseyi üyelerine Irak'ın 12 bin sayfalık silah bildirimi hakkında yaptığı ön değerlendirmede, dökumanlarda eksikler ve çelişkiler olduğunu açıkladı.

Blix'in açıklamasının hemen ardından ABD, Irak'ı, Güvenlik Konseyi'ne sunulan silah bildiriminde yanlış bilgiler olduğunu gerekçesiyle suçlarken, bunun, Konsey'in silahsızlanmayla ilgili kararının ihlali olduğunu ilan etti.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ise, Irak tutumunu değiştirmediği takdirde, krizin barışçı yoldan çözümünün de imkansız olduğunu söyledi. İngiltere de, Irak'ın silah bildiriminin tatmin edici olmadığını, ancak savaşın da kaçınılmaz olmadığını bildirdi.