ABD seçim sonuçlarını bekliyor

Türkiye'de pazar günü yapılacak parlamento seçimleri, özellikle Ankara'nın olası bir Irak operasyonundaki kilit rolü nedeniyle Washington'da yakından izleniyor.

Denenmediğini düşündüğü Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) şu ana kadar mesafeli duran Amerikan yönetimi, partinin kapatılması girişimini onaylamadığını resmen açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, dün bu konudaki bir soruyu yanıtlarken, "Görüşlerini barışçı ve demokratik yollarla dile getiren siyasi partilerin kapatılmasına karşıyız" dedi.

Türkiye ve diğer ülkelerde demokrasiyi ve geniş ölçekli siyasi katılımı desteklediklerini vurgulayan Boucher, "Demokrasinin, seçimler de dahil en çok, özgür ve açık bir tartışma ortamında başarılı olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

AMERİKAN GAZETELERİ'NDE TÜRKİYE SEÇİMLERİ

Amerikan gazeteleri de Türkiye'deki seçimlere büyük ilgi gösteriyor. ABD'nin en önde gelen gazetelerinden New York Times, Türkiye'nin pazar günkü parlamento seçimlerinde İslami bir partiyi zafere götürmeye hazırlandığını, bunun da bazılarınca, "İslam ile demokrasinin ne kadar başarılı biçimde yanyana yaşayabileceğini gösterecek bir sınav" olarak görüldüğünü bildirdi.

İstanbul çıkışlı ve "İslami kökleri olan parti, büyük olasılıkla Türk seçimlerini kazanacak" başlıklı geniş bir haber - yorumda, AK Parti'nin iktidara gelme olasılığının, "Bu ılımlı Müslüman ülkede pek çok kişiyi korkuttuğu" da belirtildi.

AK PARTİ'YLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME

Yapılan son kamuoyu yoklamalarının, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni yüzde 30 oranında lider durumunda gösterdiğini, bunun da 1923'te kurulduğundan bu yana laikliği güçlü biçimde savunan bir ülkede tek partili hükümet umudunu artırdığını kaydeden gazetede şu ifadeler yer aldı:

Reklam
Reklam

"Bu sefer ordunun, devletin tehdit edildiğini düşündüğü zamanlarda yaptığı gibi devreye girmesi şansının yok gözükmesi, Türkiye'nin tam demokrasiye doğru uzun ve engebeli yolunda bir ilerleme ölçüsünü oluşturuyor. Partinin lideri Recep Tayyip Erdoğan çok popüler, mesajı ılımlı ve AB'ye katılma umudu ile demokratik inançlarını cilalamak konusunda hevesli."