ABD seçimlerini bin gözlemci izleyecek

WASHINGTON (İHA) - ABD Adalet Bakanlığı, salı günü sandık başına giden seçmenlerin oy kullanma haklarının kontrolü için, ülke çapında eyaletlere binin üzerinde gözlemci gönderiyor.

Başkanlık seçimlerinin gözlemcileri, seçmenlerin dine ya da ırka dayalı ayrımcılıkla karşılaşmamaları için çalışacak. Gözlemci heyetleri, daha önce var olan bir uygulama. Ancak ABD Adalet Bakanlığı, bu sefer "geçen başkanlık seçimlerine kıyasla" gözlemci sayısını 3 kat artırdı. 2000 yılında başa baş biten seçimlere, Florida Eyaleti'ndeki kayıtlı seçmen tartışmasının gölgesi düşmüştü. Bu yıl aynı eyalette sorunun büyüyebileceği kaygısı bulunuyor. Yetkililer, mektupların kaybolması nedeniyle, Florida'da postayla oy verecek yaklaşık 60 bin kişiye yeni pusula yolluyor. Ancak bu mektupların da adreslerine zamanında ulaşmaması muhtemel.
2000 yılındaki son başkanlık seçiminin kaderini belirleyen Florida, bu kez de adaylar için Beyaz Saray yolunda "en önemli eyaletler arasında" görülüyor. 2000 seçimlerinde, delikli kart sistemiyle kullanılan oylara odaklanan tartışma, oyların yeniden sayımını ve mahkemelerin devreye girmesini gerektirmişti. Böylece seçim sonucunun açıklanması gecikmişti.

Reklam
Reklam

Florida'da bir kaç kez tekrarlanan sayımlar sonucunda George W. Bush, 537 oy farkla eyalette ve dolayısıyla ülkede seçimi kazanmıştı.