ABD şirketlerinde "boykot" korkusu

Ortadoğu'da faaliyet gösteren Amerikan şirketleri, Irak'ta ABD liderliğinde yapılacak muhtemel bir savaşın Amerikan mallarına karşı daha kapsamlı boykotlar başlatılmasına yol açacağından endişe ediyor.

Bölgede, Amerikan mallarına karşı 25 aydır boykot düzenleyen organizatörler, sadece Irak'ta muhtemel bir savaşa karşı değil İsrail'in Filistin topraklarındaki askeri operasyonlarını arttırmasına karşı da boykotu yeniden canlandırmaya hazırlandıklarını ifade ettiler. Amerikalı işadamları, Filistinlilerin 2000 Eylül ayında başlattıkları 2. intifada hareketi sırasında başlanan boykotun, 2001 Mart ayında İsrail'in Batı Şeria'yı yeniden işgaliyle iyice şiddetlendiğini ve Irak'a askeri müdahaleyle başlatılacak 3. dalga ekonomik boykotun ise büsbütün tahripkar olacağı uyarısında bulundular.

Reklam
Reklam

Mısır'da 22 şubesi bulunan Amerikalı bir fast food zincirinin yöneticisi Mahmut Kaysvani, "Gelen dalga bir tsunami, bir felaket olacak" dedi. Kaysvani, ülke çapındaki 550 fast food restoranında Nisan ayında satışlarda yüzde 20 olan düşüşün Haziran ayında yüzde 65'lere kadar yükseldiği ve ancak Ekim ve Kasım ayında normale dönmeye başladığını söyledi. Boykotun, sadece Amerikalı şirketleri değil, ABD şirketlerinin bölgede Arapların sahip olduğu temsilciliklerini de baltaladığı kaydedildi. Bölgeye daha çok uçak, bilgisayar ve zirai mahsüller satan ABD'de hükümetin Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick de Haziran ayında bölgeye yaptığı ziyarette, boykotun "sıkıntı verici" olduğunu ve Amerikan firmalarının çalışmalarını zora soktuğunu fakat boykotta asıl zarar görenlerin, ABD şirketleriyle ortak girişimde bulunan Araplar olduğunu kaydetti.

ABD'DEN İLAÇ BİLE ALMIYORLAR Boykot dolayısıyla sadece fast food restoranlarının değil meşrubat, dünyaca ünlü hipermarketler ve hatta ilaç firmalarını da kötü yönde etkilendiği bildirildi.
ABD'nin dev ilaç şirketlerinden BMS'nin bölgedeki temsilciliğinin başkan yardımcısı Mustafa Hasan, Ürdün, Suriye ve Lübnan'daki bazı özel hastanelerin kendi firmalarından ilaç alımını durdurduklarını ve ancak yeni yeni alıma başladıklarını ifade etti. Hasan, bölgedeki doktorların bazılarının, hastalara verdikleri reçetelere kasıtlı olarak Amerikan firmalarının ilaçlarını yazmadıklarını söyledi. Hasan, "Irak'a saldırı halinde kesinlikle yeni bir boykot başlatılır. Önce Kahire ve İskenderiye gibi uzak bölgelerde başlatılan boykot giderek tüm bölgeye yayılır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Boykot edilecekler listesinde McDonald's ve Burger King restoranları, Tide ve Ariel deterjanları, Pampers çocuk bezleri, Coca Cola, Pepsi ve Marlboro sigaraları gibi Amerikan firma ve malları bulunuyor. Kampanya aynı zamanda İsrail mallarının da alınmamasını içeriyor ve halka, İsrail'in 3. ülkeler vasıtasıyla bölgeye sürdüğü malların ne şekilde tesbit edileceği öğretiliyor.

İNGİLTERE DE HEDEFTE Yeni dalga boykot kampanyasında, Irak politikasında ABD'ye büyük destek veren İngiltere'deki firmaların da hedef alınabileceği belirtildi.
Boykotu düzenleyenlerden Abdülaziz el Hüseyni, Ocak ayında Suriye'nin başkenti Şam'da bir konferans düzenlemeyi ve Irak'la Filistin'deki olaylar dolayısıyla ABD, İsrail ve İngiliz mallarına karşı şiddetlendirecekleri boykotun stratejilerini belirlemeyi planladıklarını ifade etti. Hüseyni, boykotun Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden sivil toplum kuruluşları ve sendikalar tarafından düzenlendiğini bildirdi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: