ABD Somali'de eş Şebab kontrolündeki alanlara yardım edecek

Amerikalı yardım kuruluşları, kıtlık ilan edilen Somali'de İslamcı örgütün kontrolündeki alanlara da yardım göndereceklerini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri, BM'nin kıtlık ilan ettiği Somali'de İslamcı örgüt eş-Şebab’ın kontrolündeki alanlara yardım göndereceğini açıkladı.

Ancak Amerikalı yardım örgütleri silahlı isyancı grupların yardımın dağıtımına müdahale etmeme garantisi vermelerini talep ediyor.

Eş-Şebab'ı terör örgütleri listesine alan Amerika Birleşik Devletleri, Somali'de örgütün kontrolündeki geniş alanlara yardım göndermeye geçen yıl son vermişti.

Birleşmiş Milletler dün Afrika'nın doğusunu vuran kuraklıktan ağır etkilenen Somali'nin bazı bölgelerinde kıtlık yaşandığını resmen ilan etmişti.

Reklam
Reklam

El Kaide ile bağlantılı eş-Şebab örgütü Somali'nin güneyi ve orta kesimlerinde geniş bir alanda kontrolü elinde bulunduruyor.

2009 yılında kontrol ettiği bölgelerde yabancı yardım kuruluşlarının faaliyetlerini yasaklayan örgüt, kıtlık yaşanması nedeniyle yabancı kuruluşların faaliyetlerine sınırlı izin verdiğini açıklamıştı.

Çocukların yüzde 30'unun yetersiz beslenmesi ve günde her 10 bin çocuktan dördünün ya da 10 bin yetişkinden ikisinin hayatını kaybetmesi, nüfusun günde 2100 kaloriden az besleniyor olması kıtlık ilanı için kriter olarak kabul ediliyor.

Afrika'nın doğusunda son 50 yılın en ağır kuraklığından 10 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyor.

Çaresiz durumdaki on binlerce Somalili, komşu ülkeler Kenya ve Etiyopya'ya kaçmaya çalışıyor.