ABD, Şubat'ta vuracak

Beyaz Saray, Irak'ın silahsızlandırılması çabalarında son aşamaya girildiğinin sinyallerini verirken, Irak'a karşı muhtemel savaşın önümüzdeki Şubat ayı sonunda başlayabileceği belirtiliyor.

Washington'un önündeki en büyük zorluğun, Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğu görüşünün henüz somut şekilde kanıtlanamaması olduğunu ifade eden uzmanlar, bu yüzden ABD'nin, önce BM silah denetçileri başkanının 27 Ocak'ta yapacağı değerlendirmeyi bekleyeceğini öne sürdüler. Bu raporda Irak'ın gerekli işbirliğini yapmadığı bildirilirse, ABD bunu savaş sebebi sayacak.

Bu arada BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, savaş durumunda bölgede yaşanacak mülteci krizine karşı acil eylem planı hazırlanması için talimat verdiği kaydedildi.
ABD'den gelen tüm açıklamalar, Irak savaşının yaklaşmakta olduğunu gösteriyor. Beyaz Saray yetkilileri, ABD medyasına açıklamalarında Irak'ın silahsızlandırılmasında son aşamanın başladığını belirtiyor. Yetkililer, ABD'nin BM ile çalışmayı sürdüreceğini ancak ABD Başkanı Bush yönetiminin seçeneklerinin açık tutulduğunu söylediler. Washington'daki uzmanlar da gelecek haftaların takvimi gözönüne alındığında her şey bu istikamette sürerse, savaşın Şubat sonlarında başlayabileceğini düşünüyor.

Reklam
Reklam

27 OCAK KRİTİK TARİH ABD, önce BM silah denetçilerinin başkanının 27 Ocak'ta yapacağı değerlendirmeyi bekleyecek. Bu raporda Irak'ın gerekli işbirliğini yapmadığı bildirilirse, ABD bunu savaş sebebi sayacak. Bütün askeri diplomatik hazırlıkların tamamlanmasıyla da Şubat sonu Amerikan müdahalesinin başlaması uzmanlarca kuvvetle muhtemel görülüyor.

Şubat ayının iklim özellikleri de, operasyon için uygun. Bu arada olası savaşta kuzey cephesi kilit önem taşıyacağından, ABD, Türkiye ile nasıl işbirliği yapacağını en kısa sürede bilmek ve hazırlıklarını ona göre yapmak istiyor. ABD'nin uluslararası kamuoyunu ikna etmesi konusunda ise önemli bir sorun var. Uzmanlara göre bu sorun, Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğu görüşünün henüz somut şekilde kanıtlanamamasından kaynaklanıyor.
Bu arada, Birleşmiş Milletler, Irak'a yönelik olası bir askeri harekatla patlak verecek kriz durumuna hazırlanıyor.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın isteğiyle, bölgede yaşanacak mülteci krizi ve diğer insani sorunların giderilmesine yönelik bir "acil eylem" planı hazırlandı.
Birleşmiş Milletler'in olası bir Irak savaşında çıkabilecek krize ilişkin çalışmaları örgütün Cenevre'deki ofislerinde Mülteciler Yüksek Komiserliği öncülüğünde sürdürülüyor.

Reklam
Reklam

37 MİLYON DOLAR TOPLANDI Irak'a yönelik bir saldırıda 900 bin kişinin mülteci durumuna düşeceğini hesaplayan BM , bu hesaplamalara uygun olarak üye ülkeler arasında bir bağış kampanyası başlattı. Sözkonusu hazırlıklar için Cenevre'de 13 Aralık'ta yapılan gizli toplantıda 37 milyon dolar bağış toplandı.

BM kaynakları, acil eylem planına ilk aşamada 10 ülkenin mali destek verdiğini ancak bu sayının 50'ye çıkacağını tahmin ettiklerini belirtiyorlar.
Aynı kaynaklar olası askeri harekatın ilk günlerinde 100 bin sivilin acil yardıma ihtiyacı olacağını vurguluyorlar. Savaşın güney ve kuzeyde şiddetlenerek sürmesiyle en geç 12 hafta içinde 900 bin Iraklının komşu ülkelere sığınarak mülteci konumuna düşeceği tahmin ediliyor.

BM ayrıca, merkezi Roma'da bulunan Dünya Gıda Programına başvurarak mülteci Iraklılar için hazırlıklar yapmasını istedi. Programın yöneticileri geçen hafta BM Sekreteryası'na ilk etapta 250 bin kişi için 72 saat dayanan özel kumanya hazırlatıldığını bildirdi. Bunların dağıtımı için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği öncülük ederken ilk 12 haftada bölgeye yapılacak gıda, battaniye ve çadır teslimatının 60 milyon doları bulacağı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Uluslararası Çocuk Fonu UNICEF de Danimarka'daki depolarında 550 bin kişiye dağıtılmak üzere çadır, battaniye ve giysiyi hazır tuttuğunu bildirdi.
Bu malzemelerin Iraklı mültecilerin gideceği tahmin edilen, başta Türkiye olmak üzere 4 komşu ülkeye sevkedileceği haber veriliyor.
BM, 16 milyon Iraklıdan yüzde 60'ının savaş koşulları altında ciddi boyutta gıda yardımına ihtiyacı olacağını hesaplıyor.
Siyasi ve diplomatik cephede çözüm arayışları devam ederken BM, olası bir krize hazırlıksız yakalanmamak için uluslararası çerçevede yürüttüğü yardım arayışlarını yoğunlaştırıyor.

Anahtar Kelimeler: