'ABD Suriye'de YPG bölgesine hava üssü mü kuruyor'

Erbil merkezli haber sitesi BasNews, ABD'nin Haseke ve Kobani yakınlarında iki hava üssü kurduğunu iddia etti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı iddiayı yalanlarken "Bölgede lojistik etkinliği artırmak için yeni yollar arıyoruz" dedi.

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde, Kürt güçleri YPG'nin kontrolündeki bölgede yeni bir hava üsleri inşaasını neredeyse tamamladığı iddia edildi.

Erbil merkezli haber sitesi BasNews, YPG'yi de bünyesinde barındıran Suriye Demokratik Güçleri'nden bir askeri yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD'nin iki hava üssü kurduğunu, Haseke'deki üssün inşaasının tamamlanmak üzere olduğunu aktardı.

Rimelan üssünde lojistik operasyonlar için faaliyetlerin başladığı da iddiası haberde yer alıyor.

Haberde, ABD'nin Kobani'nin güneybatısında ikinci bir üs için de çalışmalara başladığı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

ABD yalanladı

Ancak Reuters haber ajansı, ABD'nin iddiaları reddettiğini aktarıyor ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) sözcüsünün "Askeri birlik gücümüz, daha önceki brifinglerde de aktarıldığı gibi sınırlı düzeyde tutuluyor" açıklamasını aktardı.

Ancak sözcü, "Bununla beraber, Suriye'deki ABD güçleri sürekli olarak lojistik etkinliği artırmak için farklı alternatifleri inceliyor" diye ekledi.

BasNews haberinde, ABD'li teknisyenlerin ve uzmanların hava üslerinin inşası çalışmalarına dahil olduğunu iddia ediyordu.

YPG tartışması

Şubat ayında ABD hava desteğiyle ilerleyen Suriye Demokratik Güçleri, Şadadi kasabasını Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinden almıştı.

ABD Şadadi harekatında ABD'li askeri uzmanların Suriye Demokratik Güçleri'ne danışmanlık desteği verdiğini de açıklamış, ancak ABD'nin cephede görev yapan personelinin bulunmadığı ifade edilmişti.

Suriye - Türkiye sınırının büyük kısmını kontrol eden YPG, Türkiye tarafından 'terör örgütü' olarak kabul ediliyor.

ABD ise YPG'ye askeri destek sağlamaya devam ederken, 'Türkiye'nin hassasiyetlerini anlıyoruz' diyor.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin YPG ile işbirliğine defalarca tepki göstererek, "Ey Amerika! Senin müttefikin biz miyiz, teröristler mi?" diye sormuştu.