"ABD, talepte bulunmadı"

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak konusunda Türkiye'den bir talepte bulunmadığını söyledi.

New York temaslarının ardından, dün Washington'a gelen Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, ABD Başkanı George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condelezza Rice ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile yaptığı görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Beyaz Saray'da 1 saate yakın kalan Bakan Gürel, Türkiye'nin, Irak ile ilgili olarak atılacak meşru adımları destekleyebileceğini belirtti.

TÜRKİYE'NİN OPERASYONA DESTEĞİ Türkiye'nin hangi şartlarda bir Irak operasyonunu destekleyebileceği sorusuna da yanıt veren Bakan Gürel, "Birleşmiş Milletler kararları, uluslararası hukuka bütün devletlerin uymasını ister ama hiçbir önlem ya da davranışın hiçbir ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne zarar getirmesini arzu etmez. Dolayısıyla, bizim hoşgörüyle bakabileceğimiz davranışlar; uluslararası hukuka, BM kararlarına uygun, meşru ve üzerinde oylanma sağlanmış kararlardır" dedi.

Reklam
Reklam

KUZEY IRAK KONUSU
Kuzey Irak'ta bir çözünürlüğe Türkiye'nin tavrının açık olduğunu söyleyen Bakan Gürel, "Böyle bir şey bizce söz konusu olamaz" diyerek, Kuzey Irak'taki petrol yataklarının Saddam sonrası paylaşımına atıfta bulunarak, "Irak'ın doğal kaynaklarının bütün Irak halkının aidiyetinde olduğunu belirttik" sözlerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Gürel'in, görüşmelerinde, ABD'nin Irak konusunda somut bir karara varamadığı anlaşılırken, Irak'ın kitle imha silah denetçilerini koşulsuz kabul etmesinin siyasi manevra için ortam oluşturduğunu, bunun da olumlu bir gelişme olduğunu, ancak ABD tarafından yeterli bulunmadığını söyledi.

SEVİNDİRİCİ GELİŞME Kıbrıs ile ilgili olarak, Türk kesiminin ilhak edilmesinin Türkiye'nin gündeminde olmadığını söyleyen Bakan Gürel, "Avrupa Birliği'nin, Rum Kesimi'ni ilhak etme tehlikesi vardır. Bizim gündemimizde böyle bir şey yok. Ancak AB, Rum Kesimi ile entegrasyon adımını ne kadar ileriye götürürse, biz de aynı adımları Türk kesimiyle atarız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel, AB yetkililerinin Kıbrıs ve Türkiye'nin AB üyeliğini birbirinden ayrı 2 konu olarak görmeye başlamalarının ise sevindirici bir durum olduğunu kaydetti.