ABD Taliban'la müzakereye hazırlanıyor

WASHINGTON (İHA) - Washington yönetiminin, Afganistan'daki devrik Taliban ile müzakere etmeyi planladığı bildirildi.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin, Beyaz Saray'dan adı açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberinde, "Beyaz Saray ve askeri komuta kademesinden yetkililer, hareketin liderleri dışında kalan bazı Taliban yetkilileriyle müzakerelerde bulunmanın, Afganistan'ın güneyinde ve komşusu Pakistan'daki mevcut döngüyü tersine döndürmeye imkan vereceğini düşünüyor" ifadesi yer aldı.

Gazetenin internetteki sitesinde yer alan haberde, bu yeni yaklaşımın, Afganistan'daki Amerikan stratejisinin gözden geçirilmesi hakkında Beyaz Saray'ın tavsiye raporlarından birinde yer aldığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Haberde, "Müzakerelerin, ABD'nin faal katılımıyla Afgan hükümeti tarafından yürütüleceği" ve Amerikan stratejisine ilişkin bu raporun, gelecek ay, 4 Kasım'daki başkanlık seçimlerinden sonra nihai şeklini almasının beklendiği kaydedildi.

Afgan yetkilileri Ekim başında, Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde 1996 ile 2001 yılları arasında Afganistan'da iktidarda olan Taliban rejiminin eski üyeleriyle bir araya gelmişti. Afganistan'da ise Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin hükümetinin temsilcileriyle eski milis ve Taliban üyeleri arasında gayri resmi görüşmelerin hiç kesilmediği belirtiliyor.