Ankara - ABD'de tarihi seçimde seçmenlerin, yeni başkanı, kongre üyelerini ve 11 eyaletin valisini belirlemek için, ülke genelinde sandık başlarında uzun kuyruklar oluşturduğu haber veriliyor.
Haberlerde, başkanlığa ilk kez bu kadar yaklaşan siyahi adayın bulunduğu seçim için seçmenlerin, ekonomik krizle, Irak ve Afganistan'daki savaşla uğraşacak, sağlık sistemini onaracak ve diğer birçok konuda 4 yıl boyunca ABD'nin yönünü belirleyecek yeni başkanı seçmek için sandığa akın ettiği bildiriliyor.
Demokrat Partinin adayı Barack Obama (47), ülkenin ilk siyahi başkanı olmayı hedeflerken, Cumhuriyetçi Partinin adayı John McCain rakibinin gerisinde göründüğü kamuoyu yoklamalarına meydan okumayı umuyor. Seçimi McCain (72) kazanırsa, Beyaz Saray'da ilk kez göreve gelen en yaşlı başkan ve Sarah Palin de ülkenin ilk kadın ABD başkan yardımcısı olacak.
Birçok vilayetten seçimlere yoğun katılım olduğu haberleri gelirken, oy kullananların sayısının 130 milyonu bulması bekleniyor. Rekor katılım tahmininin doğru çıkması durumunda, bugünkü seçim, 1960'dan bu yanaki en büyük katılımlı seçim olacak.
Öte yandan ABD'deki seçimlerde uygulanan seçiciler kurulu sistemi nedeniyle halk, doğrudan başkanı seçmiyor, başkanı belirleyecek seçiciler kurulunu oluşturacak ve sayıları her eyaletin nüfus oranına göre belirlenen delegeler için oy kullanıyor.
Seçim günü sonunda belirlenecek bu 538 delegeden 270'inin oyunu garantileyen aday başkan seçiliyor.Başkanlık seçimi, 50 eyalette ve özel statü taşıyan başkent Washington'da yapılıyor. İkisi (Maine ve Nebraska) hariç eyaletlerin tamamına yakınında, en çok oy alan aday delegelerin tamamını kazanıyor. Bu 538 delegeden 270'inin oyunu alan aday başkan oluyor.
Tarafsız bir siyaset çalışmaları merkezine göre 2,4 milyar dolara mal olan bu başkanlık seçimi, ABD tarihin en pahalısı oldu.
Dünya borsalarının da seçim sonuçları belli olmadan yükseldiği, ABD borsalarında da endekslerin yüzde 2'den fazla arttığı bildiriliyor. Bu yükseliş, uzmanlar tarafından Obama'nın zafer elde edeceği beklentilerini yansıttığı şeklinde yorumlanıyor.