ABD tarım dışı istihdam verisi nedir, ne anlama gelir? ABD tarım dışı istihdam verisi düşerse veya artarsa ne olur?

ABD tarafından her ay düzenli olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisi, ülkenin ekonomik durumu ve tarım dışı sektörlerdeki istihdam düzeyi hakkında çeşitli unsurları yansıtır. Bu gösterge yorumlanırken verinin düşüşte mi yoksa yükselişte mi olduğuna bakılır. ABD’de tarım dışı sektörlerde hareketlenme olmasının dünya ekonomisini nasıl etkilediği üzerine yorum yapılabilmesi ise bilhassa yatırımcılar için büyük önem arz eder.

Bir ülkenin ekonomik gidişatı hakkında fikir edinilmesini mümkün kılan pek çok gösterge vardır. Bunlardan biri olan ABD tarım dışı istihdam verisi de ülkenin ekonomik gidişatı ve para biriminin değeri üzerine öngörülerde bulunulmasını sağlar. Dolayısıyla “ABD tarım dışı istihdam verisi ne demek?” sorusuna yanıt almaya çalışanlara bu göstergenin nasıl analiz edildiği ve düşüş veya yükseliş göstermesi durumunda hangi ekonomik gelişmeleri ifade ettiği açıklanmalıdır.

ABD tarım dışı istihdam verisi nedir?

Bir ekonomide tarım haricindeki sektörlerde çalışan milyonlarca kişi vardır. Tarım sektörü dışında kalan diğer iş alanlarında faaliyet gösteren kişilere yönelik olan istatistiksel verilerin elde edilmesi için çeşitli araştırmalar yapılır. Bu araştırmalara bağlı olarak her ay açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi de ekonomistler için önem arz eder. ABD Tarım dışı istihdam verisinin tarım sektöründe ve devlet kurumlarında çalışan kişiler haricindeki ücretli personellerin sayılarındaki değişimi temsil ettiği bilinir. Bu nedenle “ABD tarım dışı istihdam verisi ne anlama gelir?” diyenlere söz edilen ekonomik göstergenin hangi unsurları yansıttığı şu şekilde sıralanmalıdır:

Reklam
Reklam
  • Tarım dışı istihdam verisi raporları incelendiği zaman ekonomik analizler yapılırken iş gücü piyasasına yönelik fikir edinilir.
  • Bu veriler aynı zamanda ekonomik büyüme potansiyeline yönelik önemli göstergeleri kapsar.
  • Dünya ekonomisinin şekillenmesinde rol oynadığı söylenen ABD tarım dışı istihdam verisi buna bağlı olarak yatırımların planlanmasında da etkilidir.
  • Bu verilere göre ülkede yeni iş alanları açma gibi hareketlerin şekillendirilmesi mümkün olur.
  • ABD tarım dışı istihdam verisi raporlarından yola çıkılarak inceleme yapılan ülkede iktisadi açıdan yükseliş sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütülebilir.
  • Her ay ABD tarafından açıklandıktan sonra incelenebilen tarım dışı istihdam verisi ülke ekonomisinin güncel durumunu yansıtır.
  • Türk vatandaşlarının her ayın ilk cuma gününde saat 15.30 itibarıyla öğrenebildiği ABD tarım dışı istihdam verisi bu ülkedeki piyasalara yapılacak olan yatırımları da şekillendirir.

ABD tarım dışı istihdam verisi düşerse ne olur?

Ülke ekonomisinin gidişatı hakkında fikir veren ABD tarım dışı istihdam verisi, dünya ekonomisini de şekillendirir. Bu ekonomik verinin düşüş veya yükseliş göstermesine göre belli başlı analizler yapılır. ABD tarım dışı istihdam verisinin düşüşte olması temelde tarım haricindeki sektörlerde faaliyet gösteren ücretli çalışanların azaldığını anlaşılır kılar. Bu durum ülke ekonomisinin büyüme eğiliminde olmadığını gösterir. Dolayısıyla ABD tarafından açıklanan bu verinin düşüşte olması ülkenin para biriminin değerinin azalacağına işaret eder.

Reklam
Reklam

ABD tarım dışı istihdam verisi artarsa ne olur?

Türkiye’de her ayın ilk cuma gününde saat 15.30 itibarıyla açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin artış göstermesi ülkenin para birimi üzerinde olumlu bir etki yaratır. Bu verinin artması ülkede tarım dışı sektörlerde çalışan kişi sayısının da arttığını ve ekonomik faaliyetlerin hareketlendiğini yansıtır. Yine istihdamın artış göstermesine bağlı olarak yeni iş alanlarının çeşitlenmesi ve ekonomik büyüme eğiliminin oluşması söz konusu olur.