ABD terörist gemilerinin peşinde

ABD istihbarat kaynaklarının, dünyanın çeşitli sularında gezen El- Kaide örgütüne bağlı yaklaşık 15 kargo gemisinin varlığını ortaya çıkardıkları belirtildi. Hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, gemilerin terörizm amacıyla kullanıldıkları ve uluslararası para ve silah taşımacılığı ile terörist eylemlere yönelik hizmetlerde yer aldıkları ifade edildi.

Uydular ve casus uçaklar aracılığıyla tespit edilen gemilerin sürekli liman kayıt bilgilerini değiştirmeleri ve sahte isimler kullanılması nedeniyle şu anda kesin yerlerinin bilinmediği açıklandı. ABD'li yetkililer özellikle 11 Eylül sonrası terörist saldırıların muhtemel biçimleri konusunda tüm şüpheciliklerini kullanarak ABD sularına giren gemilerin kargo ve personel bilgileri ile ilgili kayıtları sıkı kontrol altına almaya başlamıştı. Üsame Bin Ladin'in daha önce de susam tohumu ve çimento taşımakta kullandığı gemileri olduğunu belirten ABD'li yetkililer, 1998'de Afrika'daki ABD elçiliklerine düzenlenen saldırılarda kullanılan bombaların da deniz yoluyla kıtaya ulaştırıldığını belirtiyor. ABD'li yetkilileri, şimdi 120 bin ticari amaçlı geminin her türlü kaydını incelemek gibi zorlu bir görev bekliyor.

Reklam
Reklam

ABD sahil güvenliğinin 11 Eylül sonrası başlattığı yeni uygulamaya göre ise ABD limanlarından herhangi birine yaklaşacak gemilerin 96 saat öncesinden her türlü bilgiyi sahil güvenlik yetkililerine ulaştırmaları gerekiyor. El-Kaide'nin saldırı amaçlı olmak üzere deniz altı torpidoları ya da denizaltı kullanabileceğine işaret eden yetkililer yolcu gemilerini de potansiyel hedef olarak gördüklerini belirtiyorlar.

Anahtar Kelimeler: