ABD terörist grupları himaye ediyor

TAHRAN (İHA) - İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, ABD'nin Irak'ı kana bulayan teröristleri himaye ettiğini iddia etti.

İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, Savunma Bakanlığı Komitesi'nin aylık olağan toplantısında yaptığı konuşmada, Irak'ı kana bulayan teröristlerin gizlice ABD tarafından desteklendiğini söyledi.

ABD Başkanı George W. Bush'un "Irak'a kaçak yollarla sokulan silahlar İran'dan geliyor" şeklindeki ithamlarının asılsız olduğunu belirten Neccar, "Bush, gerçekleri çarpıtıyor. Eldeki bilgiler gösteriyor ki, ABD gizli olarak Irak'taki terörist grupları himaye ediyor. Irak genelinde özellikle Bağdat'taki bombalama eylemleri bir seviyeye kadar Washington'un eliyle yapılıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Neccar, yaptığı konuşmada, "İran, müslüman ve komşu devlet olan Irak'ın güvenliğini kendi güvenliği olarak telakki ediyor. Emniyetli, bağımsız ve bütün bir Irak'ın bölge güvenliği ve asayişinde önemli rol oynayabileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Irak'ta istikrar, huzur ve güvenliğin sağlanması için İran'ın gösterdiği çabaları hatırlatan Neccar, sözlerine şöyle devam etti: "Irak'ın huzur ve güvenliğe kavuşmasının tek yolu, işgalcilerin bu ülkeyi terk etmesine ve terörist grupları desteklemekten vazgeçmesine bağlıdır."

"ABD, Irak'ta ve bölgede krizin azalmasını ve asayişin sağlanmasını istemiyor. Çünkü bu durumda ABD'nin Irak ve bölgedeki varlığı sorgulanmış olacak" diyen Neccar, müreffeh, emniyetli, gelişmiş bir Irak'ın halkın iradesine bağlı bağımsız bir hükümet ve komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurmasıyla mümkün olacağını belirtti.

İran'ın komşu ve bölge ülkeleri ile olan iyi ilişkilerini her alanda geliştirdiğini anlatan Neccar, "ABD ve İsrail'in, komşularımız ile aramızda kriz çıkarmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bölge ülkeleri ile güvenlik ve savunma alanlarında iş birliği yapmayı İran'ın en asli savunma doktrinlerinden biri olarak niteleyen Neccar, bu çerçevede dünyadaki ülkelerin çoğu ile savunma ve güvenlik konusunda çok iyi ilişkilere sahip olduklarını ve bunu daha da geliştirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.