ABD: ''Türkiye'de dini gruplara bazı kısıtlamalar var"

Washington (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yıllık Uluslararası Dini Özgürlükler raporunda Türkiye'de devletin, genellikle dini özgürlüklerin uygulanmasına saygı gösterdiği, ancak laik devleti koruma gerekçesiyle İslami ve diğer dini gruplara bazı kısıtlamalar uyguladığı ve devlet kuruluşlarında ve üniversitelerde İslami ifade biçimine önemli sınırlamalar tatbik ettiği ifade edildi.

Türkiye bölümünde, raporun kapsadığı dönemde(1 Temmuz 2007-30 Haziran 2008 )yer alan konuya ilişkin siyasi gelişmeler arasında, AK Parti hakkında açılan kapatma davasına ve üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılması konusunda TBMM'de kabul edilen Anayasa değişikliğinin, daha sonra Anayasa Mahkemesi'nde iptal edilmesine işaret edildi.Dini Özgürlükler Raporu'nun Türkiye bölümünde şöyle denildi:

Reklam
Reklam

"Anayasa, dinin özgür olmasını öngörüyor ve diğer yasalar ve politikalar da, genellikle özgür ibadete katkı sağladı. Ancak laik devletin bütünlüğüne ve varlığına ilişkin Anayasa hükümleri, bu hakları sınırlıyor. Devlet, genellikle dini özgürlüklerin uygulanmasına saygı gösterdi, ancak 'laik devleti' koruma gerekçesiyle İslami ve diğer dini gruplara bazı kısıtlamalar uyguluyor ve devlet kuruluşlarında ve üniversitelerde İslami ifade biçimine önemli sınırlamalar tatbik ediyor".

Rapora şöyle devam edildi:

"Bu raporun kapsadığı dönemde devletin, dini özgürlüklere gösterdiği saygının statüsünde değişiklik olmadı. Şubat 2008'de Parlamento, üniversitelerde başörtü takılmasını engelleyen yasağın kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliklerini kabul etti. Ancak 5 haziran 2008'de Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde başörtü takılmasına izin vermeyi amaçlayan bu değişikliklerin, devletin laik yapısını ihlal ettiğine ve dolayısıyla Anayasa'ya karşı olduğuna hükmetti. Yetkililer, devlet dairelerinde ve kamu okullarında İslami başörtüsünün takılmasına ilişkin geniş yasağı uygulamaya devam etti. Devlet 'İslami aşırılıklara' karşı çıkmaya devam etti. Dini azınlıklar, inançlarından dolayı kamu kurumlarında meslek edinmelerinin fiilen engellendiğini dile getirdi. Dini azınlık grupları, ibadet ve eğitim konularında da zorluklarla karşılaştı".

Reklam
Reklam

-HEYBELİADA RUHBAN OKULU-

Raporda "ekümenik" olarak tanımlanan İstanbul'daki Rum Patrikhanesi'nin, Heybeliada'daki ruhban okulunun açılması yönündeki çabalarını sürdürdüğü belirtildi.
Düzenlenen basın toplantısında da, ABD Dışişleri Bakanlığı'nin uluslararası dini özgürlüklerden sorumlu yetkilisi büyükelçi John Hanford, Heybeliada ruhban okuluna ilişkin bir soru üzerine, "bu konuları gündeme getirdik ve getirmeye devam ediyoruz. Ben, bunu kişisel olarak Washington'da Türk büyükelçisiyle görüştüm. ABD'nin Ankara büyükelçiliği de, Türk hükümetine, bu konulara cevap vermesi, Heybeliada ruhban okulunun açılmasına izin verilmesi ve genelde dini özgürlüğün ilerletilmesi gerektiğini dile getiriyor. Sanırım biliyorsunuz, Başkan (George. W) Bush da, bu konuyu Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan ile gündeme getirdi" dedi.

Hanford, "Türk hükümetinin, Heybeliada ruhban okulunun açılacağına ilişkin defalarca söz verdiğini" ileri sürdü, ancak bunun henüz gerçekleşmediğini söyledi.

Reklam
Reklam