"ABD, Türklerin desteğini kaybetti"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli bir kamuoyu araştırma merkezi tarafından yayınlanan "global davranışlar" raporunda, ABD'nin dış politika alanında Türk halkının sempatisini günden güne kaybettiğine dikkat çekiliyor.

Pew Halk ve Basın Araştırma Merkezi tarafından yapılan ve başkanlığını ABD Dışişleri Eski Bakanı Madeleine Albright'in yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, Türk hükümeti ile Türk kamuoyunun ABD'ye yaklaşım tarzında büyük bir fark görülüyor.

Araştırma raporunda, Türk kamuoyunun ABD dış politikasına sempatisini kaybetmesi alarm veren bir gelişme olarak ifade ediliyor.
Eski Bakan Albright, araştırma sonucu ile ilgili yorumunda, Türk hükümeti ile ortalama Türk vatandaşının ABD'ye karşı tutumu arasındaki büyük farkı "dramatik" olarak adlandırdı.

Reklam
Reklam

Raporda, Beyaz Saray'ın olası bir Irak operasyonunda Türk askeri üslerini kısıtlı olarak kullanmayı güvence altına almış olmasına rağmen halkın çoğunluğunun bu fikre karşı olduğu belirtiliyor. Araştırmaya katılan Türk vatandaşlarının yüzde 83'ünün askeri üslerin ABD tarafından kullanılmasına karşı olduğunun ortaya çıktığı raporda bir çok Türkün Irak savaşını Müslüman bir ülkeye yapılacak bir saldırı olarak gördüğü belirtilirken, ABD'ye verilen desteğin de 2000 yılına oranla yüzde 22 düştüğü ve yüzde 30'a indiği belirtildi.

Anahtar Kelimeler: