Washington IŞİD'in eylemlerini sert bir şekilde kınarken, rehin konsolosluk personeliyle sivillerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, Başkan Yardımcısı Joseph Biden'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Görüşmede "IŞİD'in önemli bir kısmını ele geçirdiği, Türk Başkonsolosluğu'nu işgal ettiği, Başkonsolos, konsolosluk personeli ve aile bireylerini rehin aldığı Musul'daki güvenlik durumunun" ele alındığı belirtildi.
Açıklamada Başkan Yardımcısı Biden'ın IŞİD'in eylemlerini kınadığı, konsolosluk personeliyle aile bireylerinin derhal ve güvenli bir şekilde serbest bırakılması çağrısı yaptığının altı çizildi.
Açıklamada ayrıca Obama yönetiminin IŞİD tehdidine karşı mücadelede Irak'ın ulusal güvenlik birimleriyle Peşmerge güçlerinin işbirliği çabalarına destek verdiği vurgulandı.
Beyaz Saray açıklamasında, "Başkan Yardımcısı Biden'in Başbakan Erdoğan'a, Türkiye'nin rehin vatandaşlarının güvenli bir şekilde dönmesi çabalarına Amerika'nın destek vermeye hazır olduğunu ve güvenlik durumunun çözümüne yönelik olarak Türk ve Irak hükümetleriyle yakın temasta olmaya devam edeceğini söylediği" kaydedildi.
IŞİD'in eylemlerinin kınandığı bir başka açıklamada, yeni oluşturulması planlanan 5 milyar dolarlık Terörle Mücadele Ortaklık Fonu'na destek olmak için Beyaz Saray'ın Kongre'yle çalışacağı güvencesi verildi ve bunun Irak'ın terörle mücadele çabalarında da kullanılacağı belirtildi. Ödeneğin Bağdat hükümetine, IŞİD gibi gelişen terör örgütleriyle mücadelede esneklik ve kaynak sağlayacağı belirtildi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü'nün yazılı açıklamasında Irak'la Amerika arasında imzalanan Stratejik Çerçeve Anlaşması'na da dikkat çekildi ve bu çerçevede IŞİD'in Irak'a ve bölgeye yönelik tehdidini etkili ve sürekli bir şekilde durdurabilmek amacıyla Bağdat hükümetine gerekli yardımın sağlanacağı ve gerekirse de arttıracağının altı çizildi.
-BEYAZ SARAY: ALÇAKÇA SALDIRIYI KINIYORUZ
Obama yönetimi, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçiren IŞİD militanlarının Türk Başkonsolosluğu'ndaki personel ve sivilleri rehin almasına yönelik tepkilerini Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüleri aracılığıyla da ortaya koydu. Açıklamalarda aynı tonun kullanılmasına özen gösterildi.
"IŞİD'in Musul'daki Türk konsolosluğuna alçakça saldırısını kınıyoruz" diyen Beyaz Saray sözcü yardımcısı Josh Earnest, kaçırılan diplomatik ve güvenlik personelinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Gazetecilere açıklamada bulunan Earnest, Türk ve Irak hükümetleriyle temas halinde olduklarını, uygun yardımı yapmaya hazır beklediklerini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, iki ülke dışişleri bakanları John Kerry ve Ahmet Davutoğlu'nun bir telefon görüşmesi yaptığını, görüşmede Musul'da giderek kötüleşen durum ve IŞİD'in saldırısının ele alındığını bildirdi. IŞİD'in saldırısını Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest gibi "alçakça" diye yorumlayan Psaki, "bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz" diye konuştu.
Günlük basın brifinginin başında bir açıklama yapan Psaki, "Türkiye ve uluslararası toplumun rehin alınan diplomatik personelin serbest bırakılması çağrılarına katılıyoruz" dedi.
Türk Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, Musul Başkonsolosluğu'nda rehin alınan 49 personel ve aile bireylerinin militanlar tarafından başka bir yere nakledildiği belirtilmişti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Musul'daki gelişmelerin ardından Birleşmiş Milletler toplantıları için bulunduğu New York'tan acilen ayrılarak Ankara'ya hareket etti.
Amerikan hükümetinin "IŞİD'in süregelen saldırganlığına karşı ortak bir tutum belirleme' konusunda Irak hükümeti ve bölge liderleriyle birlikte çalışmaya kararlı olduğunu vurgulayan Jen Psaki, Washington'un Ankara ve Bağdat'la temaslarını sürdürdüğünü ve uygun yardımı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi.
-BM DE KINADI-
IŞİD'in Musul'da Türk konsolosluğunu hedef alan rehin alma eylemi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından da kınandı.
BM basın sözcüsü tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, "Genel Sekreter, Musul'daki Türk konsolosluğunun aşırı dinciler tarafından işgal edilmesini, Başkonsolos'u, konsolosluk personelini ve diğer Türk vatandaşlarını kaçırmasını sert bir şekilde kınıyor" denildi.
Ban açıklamada, diplomatik misyonların dokunulmazlığı yönündeki temel ilkeye dikkati çekti ve rehin kişilerin derhal, koşulsuz ve güvenli bir şekilde serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, BM açıklamasında, uluslararası topluma da çağrı yapıldı ve terör eylemlerinin "kabul edilemez" olduğuna, sorumluların hesap vereceğine yönelik net mesaj verilmesi istendi. (ANKA)