ABD'de küresel ekonomik kriz

Park Ridge - Küresel ekonomik kriz yüzünden işten çıkarmaların arkası kesilmiyor.

ABD'li araç kiralama şirketi Hertz, 4 binden fazla personeli işten çıkaracak.

Hertz şirketi yaptığı açıklamada, talebin düşmesi nedeniyle maliyetlerini azaltmak için 4 binden fazla personeli işten çıkaracağını ve bu yıl 170 milyon dolar tasarruf yapmayı planladığını bildirdi.

Son iki yılda çalışma gücünü yüzde 22 azaltan Hertz, yeni işten çıkarmalarla personel sayısını Ağustos 2006'dan bu yana yüzde 32 azaltmış olacak.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 29 bin 350 kişiye istihdam sağlayan şirket, 144 ülkede 8,100 yerde faaliyet gösteriyor.

Araç kiralama sektörü, havayollarının uçuşlarını azaltması, müşterilerin ve iş adamlarının seyahat harcamalarını kısması ve araç değerlerinin düşmesi nedeniyle geçen yıl ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı.

Hertz'in rakiplerinden Avis, maliyetlerini düşürmek için yöneticilerin ücretlerini donduracağını açıklamış ve 2,200'den fazla kişiyi işten çıkarmıştı. Dollar Thrifty Automotive de 400 çalışanının işine son vermişti

ABD'li petrol şirketi ConocoPhillips, petrol fiyatlarının düşmesi ve küresel ekonomik kriz nedeniyle çalışma gücünün yüzde 4'ünü oluşturan 1,300 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Houston merkezli şirket, ayrıca sermaye harcamasını yaklaşık yüzde 18 azaltacağını da bildirdi.

ABD'li petrol arama şirketi Schlumberger de geçen hafta Kuzey Amerika'da 1,000 kişiyi işten çıkaracağını ve Halliburton petrol arama şirketi de işten çıkarmalara başlayacağını açıklamıştı.

Dünyanın en büyük ilaç şirketi Pfizer'ın, 2,400 satış temsilcisini işten çıkarmayı planladığı bildirildi. Wall Street Journal, ilaç şirketinin 8,000 satış temsilcisini istihdam ettiğini, bunlardan 2,400'ünü işten çıkarmayı planladığını yazdı.

Reklam
Reklam

Pfizer, hafta içinde araştırma alanlarını daraltarak, bu alanlarda çalışan 800 kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı. Pfizer, 2007 Ocak ayında başlayan büyük yeniden yapılanmayla 14 bin 600 kişiyi işten çıkarmış, 8 fabrika ile başka üretim yerlerini de kapatmıştı.

ABD'li mikroçip firması Advanced Micro Devices'ın da (AMD), 1,100 personelini işten çıkarmayı planladığı belirtildi.

AA