ABD'de "muhbir devri" başlıyor

ABD terörle mücadele çerçevesinde her 24 vatandaştan birini casus olarak görevlendirmeyi planlıyor.

World Daily Net adlı internet sitesinde yer alan habere göre, George W. Bush yönetimi tarafından hazırlanan plana, "Terörizm İstihbarat ve Önleme Sistemi" (TIPS) adı verildi. Milyonlarca kişinin bu amaçla Adalet Bakanlığı tarafından "işe alınacağı" iddiasına, medeni özgürlük yanlıları sert tepki göstererek, uygulamayı eski Doğu Almanya'nın sivil polisi STASİ'nin faaliyetlerine benzetti.

Özgürlükleri savunan dernekler, bu yıl başında "Yurtseverlik Yasası"nın Kongre tarafından kabul edilmesinin, amacını aşan uygulamalara neden olacağı uyarısında bulunmuşlar ve vatandaşlar hakkında geniş çaplı soruşturmalar başlatılacağını öne sürmüşlerdi.

Reklam
Reklam

KİMLER MUHBİR OLACAK? TIPS uygulaması çerçevesinde muhbir olarak belirlenecek kişilerin özellikle evlere ve işyerlerine girip çıkabilen ya da taşıt araçlarını denetleyenler arasından seçileceği ifade edildi. Mektup ve paket taşıma işinde çalışanlar, evlerde tamirat işleri yapanlar, kamyon şoförleri ve tren kondüktörleri bunlar arasında sayılıyor. Bu amaçla hazırlanan pilot ugulamanın önümüzdeki ay 10 kentte başlatılacağı ve ilk aşamada bir milyon ihbarcının çalıştırılacağı ifade edildi.

DEMOKRASİLERDE UYGULANMIYOR İhbarcılık yöntemi, demokratik rejimlerde uygulanmıyor. 1992 yılında Harvard Üniversitesi'nce hazırlanan bir raporda, "muhbirlerin verdikleri bilgilerin sorun yarattığına, gerçeklerin olduğu gibi yansıtılmayıp süslendiğine ve hatta bazı muhbirlerin uydurma bilgi verdiklerine" dikkat çekilmişti.

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı plana göre, muhbirler tarafından verilecek bilgiler bilgisayar kayıtlarına geçirilecek. Bu bilgilerden Adalet Bakanlığı'nın yanı sıra öteki ilgili birimler ve polis örgütleri de yararlanacak. Muhbir raporlarında hedef alınan kişilerin ise bu durumdan hiçbir şekilde haberi olmayacağı bildirildi. "Yurtseverlik Yasası" gereğince de, kişilerin evlerinin, kendilerinden habersiz şekilde aranması ve hatta eve gizlice dinleme ve gözetleme cihazları yerleştirilmesi imkan dahiline sokulmuştu.
TIPS planının, Federal Olağanüstü Yönetim Kuruluşu tarafından koordine edileceği de belirtildi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: