ABD'de yılın şirketi Northrop Grumman

Amerikan finans çevrelerinin dergisi Forbes, ABD'de 2002 yılının en başarılı şirketinin Northrop Grumman olduğunu açıkladı.

Derginin son sayısında yer olan 2002 yılı değerlendirmesinde ABD'nin en büyük 400 şirketinin adları yayınlandı. Yıllık cirosu bir milyar doların üstünde bulunan şirketler arasında yapılan değerlendirmeye göre, Northrop'u, Charter One, İntl. Game Technology, Lexmark International, Manitowoc, Engelhard, Microsoft, Dell Computer, NVR ve Harley-Davidson izliyor. Dergide, Northrop'un satışlarının son bir yılda yüzde 45 artış gösterdiği bildirildi. Forbes, değerlendirme kapsamında 23 sanayi grubunun ayrıntılı biçimde incelendiğini ve en başarılı şirketlerin saptandığını açıkladı. Değerlendirmede kıstas olarak, şirketin cirosunun yanı sıra kısa (1 yıllık) ve uzun (5 yıllık) dönemde sağladığı finansal kazanç, satışlardaki artış ve performans da dikkate alındı.

Reklam
Reklam

Bu yılki listede özellikle uzay ve havacılık sanayii ile bilgisayar yazılım sektörünün önde geldiği belirtiliyor. Forbes, hisse senetleri son dönemde 5 dolardan fazla değer kaybeden şirketlerin liste dışı bırakıldığını bildirdi. Listede yer alan öteki firmalar arasında merkezi Londra ve Lahey'de bulunan, ancak ABD'de geniş yatırımları olan "Royal Dutch Petroleum" ile yatak-yorgan, yemek takımı, ayna vs. gibi ev eşyaları satan en büyük firmalardan olan "Bed, Bath&Beyond" firmaları da bulunuyor.

Forbes'e göre 2002'nin en iyileri listesi şöyle sıralandı:

1. Northrop Grumman (Uzay-savunma)
2. Charter One (Bankacılık)
3. Int Game Technology (Eğlence)
4. Lexmark (Tedarikçi)
5. Manitowoc (Sermaye malları)
6. Engelhard (Kimya)
7. Microsoft )Yazılım)
8. Dell Computer (Bilgisayar)
9. NVR (İnşaat)
10. Harley Davidson (Motosiklet)

Anahtar Kelimeler: