ABD'de Yüksek Mahkemeye öfke

WASHINGTON (İHA) - ABD'de Yüksek Mahkeme, okulların artık öğrenci alırken ırka dayalı kota sistemi uygulayamayacağı yönünde aldığı karar nedeniyle sert şekilde eleştiriliyor.

Amerikan okulları, 1960'lı yıllarda başlatılan ve siyahlara kolaylıklar sağlayan kota sistemleriyle, eğitim kurumlarında ırklar arası ayrımı düzeltmeyi planlıyordu. Mahkeme dün 4'e karşı 5 oyla aldığı kararla, sistemin ayrımcılıya neden olduğuna hükmetmişti.

Senato'nun çoğunluk lideri Demokrat Harry Reid, mahkemenin ülkedeki milyonlarca çocuğu etkileyebilecek kararını, "rezalet" olarak nitelendirdi. Reid kararın, yaklaşık 50 yıldır yürülükteki bir kuralı altüst ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Yüksek Mahkeme kararına, ABD'nin ilk siyah başkanı olmayı uman Senator Barack Obama'dan da tepki geldi. Obama mahkemenin, özel bir durum için uygun olmayan bir karar aldığını belirtti.

ABD'de siyahların haklarını savunan çeşitli insan hakları kurumları da Yüksek Mahkeme'ye tepki gösterdi. Yüksek Mahkeme'nin son kararına karşı çıkan dört yargıçtan Stephen Breyer de yazılı bir açıklama yayınlayarak, "Bu mahkeme ve ulusun ilerde üzüntü duyacağı bir karardır" dedi.

Söz konusu dava Yüksek Mahkeme'ye Seattle, Louisville ve Kentucky'deki bazı beyaz öğrencilerin ailelerince getirilmişti.

Amerika'da çok sayıda okul gönüllü olarak öncelikle siyah öğrencilere yardımcı olmak amacıyla pozitif ayrımcılık progmraları uyguluyor. Bu tip programlar artık mecburi olmamakla birlikte, yüzlerce okul gönüllü olarak devam ettiriyor.

Fakat Yüksek Mahkeme verdiği kararında, Seattle ve Louisville kentlerinden beyaz öğrencilerin haksızlığa uğradıkları şikayetini yerinde buldu ve gönüllü programların kaldırılmasını emretti.

Reklam
Reklam

Sözkonusu öğrencilerin velileri, kota sistemi nedeniyle çocuklarının istedikleri okula giremediğinden şikayetçi olmuştu. Yüksek Mahkeme yargıcı John Roberts, kararın savunmasında, "Irkçılığa son vermenin yolu, ırka dayalı ayrımcılık yapmaktan vazgeçmektir" dedi.

Ancak karşıt oy kullanan dört liberal yargıç, yanlış bir karar alındığı görüşünü yayınladıkları bildiride ısrarla dile getiriyor. Yargıç Stephen Breyter, "Bu kararı hem Yüksek Mahkeme hem Amerikan ulusu ileriki yıllarda pişmanlıkla anacaktır" diye konuştu.