ABD'deki hata bizim piyasaları karıştırdı

ABD'de işsizlik maaşı başvurularının bilgisayar sistemlerindeki değişiklik sebebiyle beklentinin çok altında çıkması piyasaları karıştırdı.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya göre 31 bin kişi azalarak 292 bine geriledi. Böylece 2006'dan beri ilk kez ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 300 binin altında geldi. Beklentiler bu rakamın 330 bin olacağı yönündeydi. ABD işsizlik maaşı başvuruları aylık ortalama bazında ise 7500 kişi azalarak 321 bin 250 kişiye düştü. Bu rakam da 2007 Ekim'den bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi.

Ancak ABD Çalışma Bakanlığı yetkilileri beklentilerin çok altında çıkan bu rakamla ilgili ilginç bir açıklama yaptı. İki eyaletin bilgisayar sistemlerinin tamamen yenilediği, bu yüzden bazı işsizlik maaşı başvurularının kayda geçmediği açıklandı. Normalde ABD işgücü piyasasında büyük bir güçlenmeye işaret eden bu rakamın da gerçekte bilgisayar sistemi değişikliğinden etkilendiği ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

ABD'nin önce verileri açıklayıp sonra verilerin düşük seviyede çıkmasını bilgisayar değişikliğine bağlaması ise piyasaları karıştırdı. ABD 10 yıllık tahvilleri veriler açıklandıktan hemen sonra yüzde 2,90'ın üzerine çıkarak yüzde 3'e yaklaşmaya başladı. Ancak verilerin düşük çıkmasının bilgisayarlardan kaynaklandığı ortaya çıkınca bu faizler yüzde 2,88'e düştü.

Son aylarda ABD'de işgücü piyasasının güçlendiğine dair veriler ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi vasıtasıyla gelişmekte olan ülkelerin borsasını ve para birimlerini dalgalandırmıştı. Bu sefer işsizlik maaşı verilerinin bilgisayar sistemlerinin değişmesinden etkilendiği açıklanınca durum tersi oldu.

"Bilgisayar değişikliği" açıklaması gelmeden önce günlük yüzde 0,3 kayıpla seyreden Borsa İstanbul, sert bir yükseliş gösterdi ve 950 puan (yüzde 1,32) artışla 72 bin 722 puandan kapandı.

Böylece ABD işgücü piyasasını kağıt üstünde güçlü gösteren bir rakama rağmen borsa günü yükselişle kapadı.

Dolarda ise önemli bir hareket görülmüyor. Piyasaların kapanış saatleri itibari ile kur 2.0179 TL seviyelerinde bulunuyor.

Reklam
Reklam