ABD'deki mortgage krizi en çok Afyon mermerini vurdu

İSTANBUL(ANKA)-Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Ege bölgesindeki iş adamları ve STK'ların en büyük şikayetlerinden birinin teşvik yasası olduğunu belirtti.

TUSKON Başkanı Meral, "Teşviğin il'lere göre değil, bölgesel ve özellikle sektörel olması gerektiği sıklıkla vurgulanıyor. Uşak ve Afyonda teşvik uygulanırken Manisa, Denizli ve İzmir'de uygulanmaması bu il'lerdeki sanayicilerin rekabet gücünü engelliyor. Öyle ki Türkiye'nin en çok mermer ihraç ettiği ülkenin Amerika olması Denizli ve Afyon'daki mermer pazarını daralttı." dedi.

Reklam
Reklam

TUSKON tarafından düzenlenen "İş Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Vizyon Geliştirme ve Bilinçlendirme Projesi" kapsamında yapılan anket ve araştırmaların rapor haline getirildiğini açıkladı.

Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneği'nin (USİDER) desteğiyle başlatılan Ege Bölgesi raporuna göre, Bölge ve yakın illerdeki 12 il'i kapsayan raporda önemli tespitlere yer verildi.

Raporda, TUSKON Başkanı Meral Ege bölgesindeki iş adamları ve STK'ların en büyük şikayetlerinden birinin teşvik yasası olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Teşviğin illere göre değil, bölgesel ve özellikle sektörel olması gerektiği sıklıkla vurgulanıyor. Uşak ve Afyonda teşvik uygulanırken Manisa, Denizli ve İzmir'de uygulanmaması bu illerdeki sanayicilerin rekabet gücünü engelliyor. Denizli havaalanına 15-20 dakika uzaklıktaki Afyon Dazkırı bölgesi teşvik alırken Denizli'nin alamaması, Denizli'li mermercinin tamamen aleyhine bir durum oluşturuyor. Bölgenin en önemli sektörleri arasında yer alan mermercilik Amerika'daki mortgage krizi nedeniyle zor günler geçiriyor. Öyle ki Türkiye'nin en çok mermer ihraç ettiği ülkenin Amerika olması Denizli ve Afyon'daki mermer pazarını daralttı."

Reklam
Reklam

"DENİZLİ GLOBAL KRİZE BOYUN EĞDİ"

Raporda, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ise, Denizli'de çalışan 100 bin işçinin 50 bininin tekstilde istihdam edildiğini belirterek, "Eskiden işsizlik oranı sıfır olan şehirde işten çıkarmalar başladı. Krizle birlikte bankaların daha önce açtıkları kredileri geri çağırmaya hevesli görünmeleri veya yeni kredi açmamaları firmaları zor durumda bıraktı. Soruna çözüm için Eximbank kredilerinin 10 milyar dolara çıkarılması teklif ediliyor. Çin'in bizim kalitemizi tutturamaması ve pazarlar uzak olması nedeniyle pazarı kaptık. Ancak global kriz belimizi büktü". dedi.

Raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Türkiye'de işçi maliyetlerinin yüksekliğine değinilerek "Döviz 1.2 YTL iken işçi maliyetleri 750 dolara kadar çıkmıştır. Dolayısıyla Türkiye'nin, 100 dolara işçi çalıştıran Mısır, Pakistan, Çin, Hindistan'la rekabetgücü kalmamıştır. Enerji giderleri toplam maliyetin yüzde 50'den fazlasına ulaştı. OECD ülkeleriyle mukayese edildiğinde SSK primi ve vergi firmalar üzerinde anormal bir maliyet oluşturmaktadır. Buna enerji fiyatlarının yüksekliği de eklenince uluslar arası rekabet imkansız hale gelmektedir. Üreticiler son 3 yıldır yüzde 5-6 kara razı olmakta"

Reklam
Reklam

Uşak Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Kuvvet de teşviğin Uşak ekonomisine ve sanayisine büyük katkı yaptığını ifade ederek, "Kayıt dışı ekonomi bu sayede kayıt altına alındı. Üç tane altyapısı bitmiş Organize Sanayi Bölgesi var. Altyapı sorunları tam anlamıyla çözüldü. Bu nedenle doğu illerinden yoğun göç almaya başlandı." açıklamasında bulundu.

BOR REZERVLERİNİN YÜZDE 72'Sİ TÜRKİYE'DE

Raporda, dünya bor rezervlerinin yüzde 72'sinin Türkiye'de yer aldığı ve bu oranın yüzde 41'inin de Kütahya'da bulunduğu belirtilerek, şu tespitlere yer verildi:
" Bu zenginliğin işlenmesi için bir an evvel tesis kurulması gerekiyor. Döviz 1.2 YTL olduğu zaman işçi maliyetleri 750 dolara kadar çıktı. Dolayısıyla Türkiye'nin, 100 dolara işçi çalıştıran Mısır, Pakistan, Çin, Hindistan'la rekabet gücü kalmadı. Enerji giderleri toplam maliyetin yüzde 50'den fazlasına ulaştı. OECD ülkeleriyle mukayese edildiğinde SSK primi ve vergi firmalar üzerinde bir maliyet oluşturdu. Üreticiler son 3 yıldır yüzde 5-6 kara razı oluyor"

Reklam
Reklam

Raporda, son olarak bölge sorunlarının nasıl çözüleceğine işaret edilerek, yapılması gerekenler şöyle kaydedildi: "Teşvik politikası yeniden ele alınmalı.İstihdam üzerindeki yükler azaltılmalı. Birleşmeler teşvik edilmeli. İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri yaygınlaşmalı. Tarım arazileri parçalanmamalı. Tarımsal sanayiye geçiş desteklenmeli.Teşvik primleri ekim öncesi açıklanmalı.Bitki kontrol laboratuarları yaygınlaşmalı. Liman sorunu çözülmeli. Turizm çeşitlenmeli"