ABD'den bir iyi bir kötü haber

İSTANBUL (İHA) - Dünyanın en büyük ekonomisi olarak nitelenen ABD'de büyüme tarafında veriler yüz güldürürken enflasyon alarm verdi.
ABD'de Kasım ayında perakende satışlar yüzde 1.2 artış gösterdi. ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, çekirdek olarak kabul edilen otomobil hariç perakende satışlar ise yüzde 1.8 arttı.

Piyasalarda perakende satışların yüzde 0.6, çekirdek perakende satışların ise yüzde 0.7 artması bekleniyordu.

Perakende satışlar, ABD'de ekonomik aktivitenin üçte ikisini oluşturduğu için yakından takip ediliyor.

Reklam
Reklam

Dünyanın en büyük pazarında üretici fiyatları ise Kasım ayında enerji fiyatlarının da etkisiyle, beklentilerin üzerinde gelerek son 34 yılın en yüksek artışını gösterdi.
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, üretici fiyatları Kasım ayında yüzde 3.2 arttı. Piyasada beklentiler yüzde 1.7 artış olacağı yönündeydi. Ekim ayında üretici fiyatları yüzde 0.1 artmıştı.

Gıda ve enerji fiyatları hariç olarak hesaplanan çekirdek üretici fiyatları ise bir önceki aya göre yüzde 0.4 artış gösterdi. Analistler, Ekim ayında değişmeyen çekirdek ÜFE'nin yüzde 0.2 artmasını bekliyordu.

Yıllık bazda ise üretici fiyatları yüzde 7.2 artış gösterdi. Piyasalarda bir önceki ay yüzde 6.1 artan yıllık fiyatların yine aynı seviyede artacağı beklentisi bulunuyordu.
Aynı ayda çekirdek üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 2.0 arttı. Piyasalarda bir önceki ay yüzde 2.5 artan yıllık çekirdek üretici fiyatların yüzde 1.8 artacağı tahmin ediliyordu.

Verilerin ardından İMKB'de bir miktar satış görülürken ABD borsası vadeli işlemlerde bir miktar toparlanma gözlemlendi.

Reklam
Reklam