ABD'den, BM'ye "Irak" baskısı

WASHINGTON (IHA) - Bush hükümeti, geçici hükümetin seçilmesinde aktif rol oynaması için BM'ya "Irak" baskısı yapıyor. Baskının ardında, Iraklı liderler de yer alıyor.
ABD'nin Irak'taki üst düzey yöneticisi Paul Bremer ve Adnan Paçacı liderliğindeki Irak Geçici Yönetim Konseyi, Irak'ta hükümet kurulması yönünde rol oynaması için Birleşmiş Milletler'e Pazartesi günü bir başvuruda bulunacak.

Irak'ta dün on binlerce gösterici, Irak'ın Şii lideri Ayetullah Ali El Sistani'nin direk seçim yapılması çağrısına destek vermek için Basra'ya yürüdü.
New York Times gazetesinin haberine göre bu yeni hareket, Irak'ta değişen koşulların oluşturduğu baskı altındaki yönetimin stratejisinde değişim olduğunu gösteriyor. Yönetimin savaşın başından beri Birleşmiş Milletler'e karşı tutumu değişkendi. Yönetim gelişmeler karşısında fikrini değiştirerek; Fransa, Almanya ve Rusya gibi savaşa karşı çıkan ülkelerin de Irak'ın yeniden yapılandırılması çalışmalarına katılmalarına izin verdi.

Reklam
Reklam

Yönetim son aylarda, Birleşmiş Milletler'in Irak demokrasisinin inşa edilmesinde yer almasını istediğini söylemiş fakat bu istek, Ayetullah Sistani'nin eleştirisi nedeniyle altüst olmuştu.

Yönetimden bir yetkili konuyla ilgili olarak, "Şu çok açık ki biz ve Iraklılar, BM'nin desteğini istiyoruz. Ve yine çok açık ki güvenlik durumu gelişti. Onların güvenliklerine yardım etmek istiyoruz. Anlaşmaya varmamız için çıkmamız gereken daha çok basamak var" dedi.