ABD'den Çin'e tekstil sınırlaması

İSTANBUL (İHA) - Amerikan hükümeti Çin'e karşı 3 kategoriden sonra sentetik iplik, t-shirt, örme t-shirt, hazır pantolon ve penyede de safeguard (koruma) uygulamalarını başlatıyor.

Adil Tekstil Ticareti İçin Global İttifak (GAFTT) Kurucu Başkanı ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Amerikan hükümetinin 5 gün arayla iki önemli karar verdiğini, Bush yönetiminin alınan kararla tekstil ve hazırgiyim endüstrisinin vazgeçilmezliğini bir kez daha ispatladığını söyledi.

Reklam
Reklam

Çin'e karşı böyle bir kararın alınmasının zor olduğunu, ancak ABD hükümetinin bunu gerçekleştirdiğini belirten Orakçıoğlu, "Haksız rekabetten artık korkulmayacak. Istanbul Deklarasyonu Koalisyonu olarak inanıyoruz ki Çin bu açıklamalardan sonra kendine yeni bir yol haritası çizmek zorunda kalacak" dedi.
Süleyman Orakçıoğlu Türk Tekstil ve Konfeksiyon sektörünün bu aşamada önündeki asıl engelin AB süreci çerçevesindeki Türkiye'de artan maliyetler ve aşırı değerli YTL olduğunu bu konuda üretici alternatif çözümler geliştirilmesi gerektiğini de belirtti. ABD'li Eş-Başkan Allen Gant ile 24 saat irtibatta olduklarını belirten İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Washington çalışmalarını anında takip ettiklerini Amerikan Tekstil endüstrisine kuvvetle destek olduklarını kaydetti. Süleyman Orakçıoğlu DTÖ bazında Cenevre'de, AB bazında Brüksel'de ve ABD bazında Washington'da uluslararası koalisyonu olarak çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.
GAFTT Koalisyonu Direktörü ve İTKİB ABD Temsilcisi Ziya Şükun da açıklamasında, uluslar arası koalisyonun kesin bir başarıya ulaştığını, Türk - Amerikan stratejik ekonomik ortaklığı çerçevesinde özel sektör kuruluşları işbirliği olarak başarılı ilk örneği oluşturmaktan gurur duyduklarını söyledi. Ziya Şükun, "2004 yılında bugün açıklanan kategoriler tehdit oluşturan kategoriler olarak gösterilmesi ve bugün cidden tehdit oluşturduklarından dolayı bu kategorilerde safeguardların başlaması bizim açımızdan büyük bir başarı. Böyle bir karar ABD hükümetinin tekstil ve hazırgiyim endüstrisini Çin'e karşı korumaya aldığını göstermektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam