ABD'den İsrail'e güvence

WASHINGTON (İHA) - ABD Başkanı George W. Bush, "sarsılmaz" bir kararlılıkla İsrail'i savunacaklarını söyledi.

ABD Başkanı George W. Bush, ülkedeki en etkili lobi kuruluşlarından olan Amerikan Yahudi Cemaati'nin, Washington'da düzenlenen, 100. kuruluş yıldönümü törenlerine katıldı.

Başkan Bush burada yaptığı konuşmada, "ABD'nin İsrail'in güvenliğini sağlamadaki kararlılığı güçlüdür, kalıcıdır, sarsılmazdır" dedi.
İran'ın İsrail'e yönelik açıklamalarına göndermede bulunan Bush, "ABD ve İsrail 'doğal' müttefiktir ve bu bağ asla kırılmayacak" diye konuştu.
ABD Başkanı Bush şunları söyledi: "Endişeliyiz, çünkü İran rejimi, kendi halkını engelliyor, terörizmi destekliyor, bölgeyi istikrarsızlaştırıyor ve nükleer silah peşinde olmakla da dünyaya meydan okuyor. ABD, bu tehdide karşı koymak için dünyayı bir araya getirmeye devam edecek."

Reklam
Reklam

ABD ve yakın müttefikleri, nükleer silah peşinde olmakla suçladıkları İran'a karşı BM Güvenlik Konseyi'nde ekonomik ambargo ve askeri müdahale de dahil bir dizi yaptırım kararı almaya çalışıyor. Nükleer programının barışçıl olduğunu savunan İran ise, baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğini belirtiyor.
İranlı yetkililer, ülkelerine yönelik muhtemel bir ABD saldırısında kendilerinin de ilk hedef olarak seçtikleri İsrail'e saldıracaklarını açıklamışlardı.