ABD'den Körfez'e savaş yığınağı

Birleşmiş Milletler (BM) kararı uyarınca, silah denetçilerinden 18 kişilik bir grup Bağdat'ta incelemelere devam ediyor, Amerika Birleşik Devletleri ise Körfez'de askeri yığınak yapıyor. Bu askeri güç takviyesi genelde askeri tatbikat maskesi altında gerçekleştirilirken, Amerika'nın bölgedeki askeri varlığının birkaç hafta içinde Irak işgaline başlamaya yetecek duruma geldiği bildirildi.

ABD, Körfez'e askeri yığınak yaparken, BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen karar uyarınca silah denetçileri Bağdat'ta incelemelere başladılar. Irak'ın yine anlaşma uyarınca 8 Aralık tarihine kadar silah programıyla ilgili ayrıntılı bir listeyi BM'ye iletmesi gerekiyor.

Silah denetçileri 23 Aralık'tan itibaren Irak'ta kitle imha silahı üretildiğinden şüphelenilen 700 mekanı inceleyecek. 60 gün sonra yani 21 Şubat tarihinde ise çalışmalarıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'ne bir rapor sunacak. Aralık ayı ortasına kadar ülkede görev yapan silah denetçilerinin sayısının ise 100'e çıkması bekleniyor.

Reklam
Reklam

IRAK ENDİŞELİ Denetçilerin, çalışmalarının Irak yönetimi tarafından engellendiğine dair bir rapor sunmaları durumunda savaş tehlikesi gündeme gelecek. Bu noktada Irak yönetimi ve silah denetçileri arasındaki iletişim büyük önem taşıyor. Yanlış anlaşılmaları önlemek, koordinasyon zorluklarının önüne geçebilmek ya da ortaya çıkacak soruları vakit geçmeden aydınlatabilmek için silah denetimlerinin koordine edildiği merkezle yetkili Iraklı kurum arasında kırmızı telefon hattı kurularak direkt bağlantı sağlanacak.
Irak, yine de BM kararının savaşa bahane olarak kullanılabilecek tuzaklar içerdiğini ve ABD'nin bu boşluklardan istediği zaman yararlanıp savaşa girişebileceği uyarısında bulunuyor. En son Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri hafta sonunda BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a bir mektup göndererek, Irak ile ilgili çıkarılan Güvenlik Konseyi kararının Irak'a saldırmak için Amerika'ya bahane verdiğini belirtti.

ABD YIĞINAK YAPIYOR Amerika'nın son hızla yürüttüğü savaş hazırlıkları Irak'ın endişelerini haklı çıkarabilecek nitelikte. ABD adeta Körfez'e adeta askeri yığınak yapıyor. ABD Körfez'deki askeri varlığını aylardır kademeli olarak artırıyor. Bu askeri güç takviyesi genelde askeri tatbikat maskesi altında gerçekleştiriliyor, ancak Amerika'nın bölgedeki askeri varlığı birkaç hafta içinde Irak işgaline başlamaya yetecek duruma geldi bile.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon kaynaklarına göre şu an bölgede yaklaşık 60 bin Amerikan askeri bulunuyor, bunlardan 14 bini savaş gemilerinde görev yapıyor. Amerikan askerleri Türkiye, Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar, Umman, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'deki üslere dağıtılmış durumda.

Reklam
Reklam

KUVYET VE KATAR'DAKİ DURUM Sadece Kuveyt Emirliği'nde şu an 10 bin Amerikan askeri bulunuyor. Irak'a sınır komşusu olan Kuveyt'te Amerikan askerlerinin sayısının ikiye katlanmasına ise askeri tatbikatlar gerekçe gösteriliyor. Amerika'nın Kuveyt'te Camp Doha Üssü'ndeki 3. Piyade Tümeni, Bağdat'tan sadece 500 kilometre uzaklıkta ve askeri uzmanlar bu üssün, Irak'ı işgale girişecek 150 bin askerlik kara birlikleri için yakın bir hareket noktası olacağı görüşünde birleşiyorlar.
Amerika için Kuveyt kadar önemli bir diğer lojistik merkez, Katar. Amerikan Merkez Komutanlığı'nın normalde Florida'daki Tampa üssünde konuşlanan Basra Körfezi bölümünden 600 asker, kasım ayı sonuna kadar Katar'da yerleşmiş olacak. Irak'a askeri operasyon durumunda bu birlikler Katar'dan Irak'a yönlendirilecek. Körfez bölgesine gemilerle askeri teçhizat, gıda maddesi ve tank sevkiyatı sürüyor. Bir kara harekatı için gerekli askeri birlikler de takviye ediliyor.

İNCİRLİK'TEN UÇUŞA YASAK BÖLGE GÖZLENİYOR Amerikan ve İngiliz savaş uçakları hemen her gün Irak'ın kuzey ve güneyindeki uçuşa yasak bölgelerde gerçekleştirdikleri saldırılarla adeta savaş talimi yapıyorlar. Kürt azınlığın yaşadığı kuzeydeki uçuşa yasak bölge, Türkiye'deki İncirlik Üssünde konuşlandırılmış F-15 ve F-16 tipi yaklaşık 50 savaş uçağıyla gözlemleniyor. Şiiler'in yaşadığı güneydeki uçuşa yasak bölge ise Suudi Arabistan'daki Prens Sultan hava üssünden kontrol ediliyor. Ancak Suudi yönetimi Irak'a saldırı durumunda bu üssü Amerikan savaş uçaklarına kullandırmayacağını açıkladı.

Reklam
Reklam

Amerika'nın ayrıca Ürdün, Bahreyn ve Umman'da da kullanabileceği üsleri bulunuyor. Burada İngiliz özel birlikleri çöl savaşı talimi yapıyor. Bu birliklerin özel görevlerinden biri de Irak'taki kitle imha silahlarının izini sürmek, bulmak ve imkanlar ölçüsünde Amerikan özel birlikleriyle birlikte imha etmek. Amerikan özel birlikleri de bugünlerde Afrika'nın doğusunda Cibuti sahilinde toplanıyor.

HAVADAN SALDIRI PLANLANIYOR Irak'ta bir savaş çıkması durumunda bu seferki savaşın 1991 yılındaki ilk Körfez Savaşı'na benzemeyeceği konusunda askeri uzmanlar hemfikir. İlk Körfez Savaşı'nda öncelikle konvansiyonel araçlar ve ağırlıklı olarak kara birlikleri kullanılmıştı. Bu sefer kara birliklerinin sayısının çok daha az olacağı düşünülüyor.
Askeri uzmanlara göre bu savaşta 60 bin askerlik iki ya da üç tümen görev yapacak ve bu tümenler sürekli havadan nokta atışı yapan Amerikan savaş uçakları eşliğinde hareket ederek Bağdat'a doğru ilerleyecekler. Uzmanlar, bu birliklerin orada, güneyden gelecek 25 bin askerlik hava paraşütçü birlikleriyle birleşebileceklerini belirtiyorlar.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: