ABD'den küresel terörizm raporu

WASHINGTON (İHA) - ABD, yayınladığı "Küresel Terörizm Raporu"nda, İran'ın terörizmi destekleyen devletler listesinde başı çektiğini belirterek, dünyadaki terör saldırılarının 1969'dan bu yana en düşük seviyede bulunduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "Küresel Terörizm Biçimleri" raporunda, İran'ın "terörizmi destekleyen devletler" listesinde önde geldiği, Suudi Arabistan'ın ise radikal şiddetle mücadelede önemli aşama kaydettiği açıklandı. Irak'ın terörle mücadelede "merkezi savaş alanı" haline geldiğini vurgulayan bakanlık, 2003 yılında Iraklılar tarafından yapılan saldırıların çoğunun ise terör eylemi olarak sınıflandırılamayacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Bakanlık raporunda, İran'ın Ortadoğu'da, özellikle de İsrail'e karşı terör saldırılarını teşvik ettiğini öne sürdü. İran'ın El Kaide lideri Usame bin Ladin'e karşı hareket etme taahhütlerini yerine getirmediğinin belirtildiği raporda, Tahran'ın istihbarat ve güvenlik güçlerinin saldırıları desteklediği iddia edildi.

Suriye ve Lübnan dışındaki Ortadoğu ülkelerinin terörle mücadelede olumlu gelişme kaydettiği vurgulanırken, özellikle Suudi Arabistan'ın Mayıs ve Kasım aylarındaki saldırıların ardından önemli aşama kaydettiğinin altı çizildi.

Raporda, 2003'te saldırılara maruz kalan Fas ve Lübnan'ın yanısıra Cezayir, Mısır, İsrail, Tunus, Bahreyn, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de terörle mücadelede işbirliği yaptığı kaydedildi. Raporda, Yemen'in de işbirliğine devam ettiği, fakat bazı terör şüphelilerinin serbest bırakılmasının endişeye yol açtığı vurgulandı.

"TERÖRİZMİ REDDEDEN RESMİ HÜKÜMET KURULANA KADAR, IRAK LİSTEDEN ÇIKARILMAYACAK"

Irak'ın terörle mücadelede "merkezi savaş alanı" haline geldiğini belirten bakanlık, 2003 yılında Iraklılar tarafından yapılan saldırıların çoğunun ise terör eylemi olarak sınıflandırılamayacağını kaydetti. Raporda, Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından Irak'a uygulanan ambargoların kaldırılmasına rağmen, bu ülkenin ABD'nin kara listesinde yer almaya devam etmesi ise "prosedür tuhaflığı" olarak nitelendi. Açıklamada, terörizmi reddeden resmi hükümet kurulana kadar Irak'ın "terörizmi destekleyen devletler" listesinden çıkarılamayacağı ifade edildi.

Reklam
Reklam

Sivillere ve askeri personele yönelik saldırıların, özellikle de BM ofisine yapılan bombalı saldırının terör standartlarıyla bağdaştığını vurgulayan bakanlık, ülkede isyan ve terörizm arasındaki çizginin giderek bulanıklaştığının da altını çizdi.

2003 yılında dünya genelindeki 190 terörist saldırıda 35'i Amerikalı 307 kişinin hayatını kaybettiği, bin 593 kişinin de yaralandığı belirtilirken, 2001 yılında 346, 2002'de ise 198 saldırı yapıldığı açıklandı.

ABD tesislerinin 2002'de 77, 2003'te ise 82 kez hedef alındığını açıklayan bakanlık, 11 Eylül saldırılarının yaşandığı 2001 yılında ise bu rakamın 219 olduğunu hatırlattı.
2003'teki saldırılarda en çok ölüm olayının Asya'da yaşandığına dikkat çekilen raporda, gerçekleştirilen 70 saldırıda 159 kişinin öldüğü, 951 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Rapora göre Asya'yı Güney Amerika ve Ortadoğu izledi. Güney Amerika'daki 53 saldırıda 3 kişi hayatını kaybederken, Ortadoğu'daki 37 saldırıda ise 142 kişi öldü.
Raporda, rakamlardaki düşüşe rağmen uluslararası topluluğun terörle mücadelede işbirliğini geliştirmemesi durumunda önümüzdeki yıllarda saldırılarda artış görüleceğinin altı çizildi.

Reklam
Reklam