ABD hükümetinin yayınladığı rapora göre 2011 yılında 42 binden fazla çocuk ve yetişkin çalışmaya, bedenlerini satmaya, köleliğe ya da savaşmaya zorlandı.
Rapora göre bu sayı 2010 yılına kıyasla 9000 kişi daha fazla.
Ancak gerçekte yaklaşık 800 bin kişinin insan ticaretine maruz kaldığına inanılıyor.
Bu yıl, iç savaşın eşiğinde olan Suriye sorunun en kritik düzeyde olduğu ülkeler arasına girerken, yedi ülkede durumun iyiye gittiği gözlendi.
Raporda Lübnan ve Birmanya'nın ''modern kölelik'' diye tanımlanan insan ticareti konusunda ilerleme kaydettikleri söylendi.
Iraklı, Güney Doğu Asyalı ve Doğu Afrikalı kadın ve kızların fuhuş yaptırılmak için Avrupa'ya Suriye üzerinden gönderildiği belirtildi.
Ayrıca bir çok ülkeden binlerce kadının Suriye'de zorla ev hizmetçisi olarak çalıştırıldığı açıklandı.
Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Humus ve Hama'da en az 95 Filipinli kadının mahsur kaldığı belirtiliyor.
Rapora göre Suriye hükümeti insan ticareti ve köleliği engellemek için herhangi bir çaba göstermiyor.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton raporun dürüst ve net olduğunu dile getirdi ve ''ABD ve dünyada yasal kölelik sona ermiş olabilir, ancak bu köleliğin tarihe karıştığı anlamına gelmiyor.'' dedi.
Raporda sözü edilen suçların bir zamanlar insan ticareti olarak tanımlandığını söyleyen Clinton, artık bu suçların oldukları gibi tanımlanıp adlarına modern kölelik dendiğini ve bunun duruma yeni bir boyut kazandırdığını söyledi.
Clinton sözlerine ''Kölelik yapmaya zorlananların hikayeleri bize hala günümüzde böylesine insanlıktan uzak şeylerin gerçek olabildiğini gösteriyor. Bu kişiler köleliğe karşı savaşın hala bitmediğinin yaşayan göstergeleri.'' diyerek devam etti.
Raporda ABD'nin insan ticareti karşıtı yasaları göz önünde bulundurularak tüm dünya ülkelerine bir not verilmiş.
ABD'deki sözkonusu yasaların dünyada insan ticaretini sona erdirmeyi amaçladığı söyleniyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün verdiği rakamlara göre dünyada şu an 21 milyona yakın kişi modern köleliğin bir tipine maruz kalıyor.
Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'nın büyük çoğunluğu 1'inci grup ülkeler olarak kategorilenmiş. Bu gruptaki ülkelerin ortak özelliği insan ticareti karşıtı yasalara uyum göstermeleri.
Ancak bu ülkelerde bile sorunlar mevcut.
ABD'de seks ticareti devam ediyor. Kadınlar Meksika ve Latin Amerika ülkelerinden ABD'ye sokulup fuhuşa zorlanıyor.
Rapora göre kölelik kurbanlarına yardım için daha çok para gerekli.
ABD merkezli insan ticareti karşıtı bir sivil toplum kuruluşu olan Polaris Projesi'nden Bradley Myles ''Kurbanlara suç onlardaymış gibi muamele etmemek oldukça önemli. Bu insanların en temel insan hakları çiğneniyor ve korunmaları gerekiyor.'' dedi.
2012 raporunda genel olarak Asya ve Afrika'da bulunan 17 ülke insan ticaretinin en yoğun olarak yapıldığı yerler olarak belirlendi.
Suriye'nin daha yeni dahil olduğu bu grupta Küba, İran, Kuzey Kore ve Zimbabwe gibi ülkeler bulunuyor.
Listede daha yukarıda bulunmalarına rağmen ciddi sorunların yaşandığı ülkeler ise Libya, Yemen, Sudan ve Kongo.
ABD'nin Ortadoğu'daki müttefikleri Sudi Arabistan ve Kuveyt de problemli ülkeler arasında.
Birmanya daha önce listenin en altlarında yer alırken bu sene 42 ülkeyi içeren 'izleme listesi'ne terfi etti.
Ülkenin bu başarısı hükümetinin köleliğe ve çocuk askerlere karşı aldığı önlemlere bağlandı.
Rapora göre Lübnan, insan ticaretine karşı mücadeleyi öncelikleri arasına aldı ve kölelikle savaş için yeni bir yasa kabul etti.
Çin ve Rusya da hala 'izleme listesi'nde.
ABD Dışişleri Bakanlığı ''çalışma ile yeniden eğitim'' adı altında Çin'in hala sistematik biçimde halka baskı uyguladığını söylüyor.
Listedeki ülkelerden 93 tanesi 2'inci grup kategorisinde bulunuyor. Bu ülkelerde insan ticaretinin yaşandığı, fakat hükümetlerin bu durumla ellerinden geldiğince mücadele etmeye çalıştığı düşünülüyor.