ABD'den operasyonlara destek

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye'nin PKK terör örgütüne yönelik başlattığı operasyonları desteklediklerini belirterek, "Her ne kadar ben somut adımlar konusundaki yavaş ilerlemeden rahatsız olsam da, ülkemizin Türkiye'ye sağlamış olduğu destekten gurur duyuyorum" dedi.

Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi (TMMM) Komutanlığı, George C.Marshall Avrupa Güvenlik Çalışmaları Merkezi ve NATO-Rusya Konseyi ile ortak olarak gerçekleştirilen 'Terörizmin İdeolojik Desteği ile Mücadele' konferansı Swiss Otel'de başladı. 14-18 Mayıs 2007 tarihleri arasında düzenlenen konferansa, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Genelkurmay Eğitim Başkanı Tümgeneral Ali Erdinç'in yanı sıra 11 ülkeden (Türkiye, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya, Romanya, Rusya, Sırbistan) 95 katılımcı ile çeşitli ülkelerden akademisyen ve uzmanlardan oluşan 39 konuşmacı katılıyor.

Reklam
Reklam

Konferansın açılışında konuşan ABD Büyükelçisi Wilson, Türkiye'nin terörle mücadelede uzun zamandır lider konumda bulunan bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerinde bulunan PKK ve isim değiştiren uzantıları ile DHKP-C'nin yanı sıra Asala'yı da örnek gösteren Wilson, "Hepsi aynı şey. Bunlar 40 bin kişinin hayatına malolan örgütlerdir" dedi.

Terörle mücadelede, Atatürk'ün sözüne atıfta bulunarak, "Atatürk'ün dediği gibi, dünyanın herhangi bir yerinde hastalık varsa, bu hepimizi etkileyecektir" diyen Wilson, şunları kaydetti:

"PKK, Türkiye'nin karşılaştığı en somut, en zor terör sorunudur. Bu sorun Türkiye'nin müttefiklerinin yapması gereken ama hepsini yapamadığı bir sorundur. Her ne kadar ben somut adımlar konusundaki yavaş ilerlemeden rahatsız olsam da, ülkemizin Türkiye'ye sağlamış olduğu destekten gurur duyuyorum. Bu bize ihtiyaç duyan bir müttefikimize yardımcı olmayı yansıtıyor. Ve bizim hem Türkiye hem Avrupa hem de Irak için kötü olan terörist bir faaliyetlere karşı mücadeleyi yansıtıyor."
ABD Büyükelçisi Wilson, terör örgütü PKK'nın ortadan kaldırılması için Türkiye ile çeşitli stratejiler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Terör örgütü PKK'nın sona erdirilmesi amacına ulaşma konusunda ABD hükümetinin 'en üst düzeyde' kararlı olduğunu vurgulayan Wilson, "Ben sonuçlara ulaşacağımıza eminim. Ancak, genel olarak, PKK ile mücadelede en önemli yük Türkiye'nin omzundadır. Bu hem zor hem de çirkin bir görevdir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin son dönemde PKK'ya yönelik başlatmış olduğu operasyonları ABD olarak desteklediklerini dile getiren Wilson, "Biz, bu ülkenin vatandaşlığına zarar veren PKK üyelerinin bulunması, takip edilmesi ve yenilmesi konusunda Türk silahlı güçlerine verebileceğimiz ve yapabileceğimiz yardımların ne olduğu konularındaki olasılıklara bakıyoruz" şeklinde konuştu.

Wilson, 'PKK terör ideolojisine' karşı, konuşma özgürlüğü ve bölgeye yatırımların etkin olabileceğini sözlerine ekledi.

Genelkurmay Eğitim Başkanı Tümgeneral Ali Erdinç de terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemine işaret ederek, "Bu olmazsa yakın bir gelecekte terör, mücadele edilmesi çok zor bir hale gelecektir" dedi.

Konferansı katılanlar, verilen aranın ardından otel önünde fotoğraf çektirdi. ABD Büyükelçisi Wilson, fotoğraf çekimini beklemeden otelden ayrıldı.

İHA