ABD, paketin önemli bir ilerleme ve bu açıdan memnuniyet verici olduğunu söylerken, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması ve ekümeniklik konularının pakete dahil edilmemesinden ise hayal kırıklığı duyulduğunu açıkladı.
ABD Yönetimi, dün Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketini hem olumlu hem de yetersiz buldu. Ve paketin genelinin önemli bir ilerleme olduğunu belirtirken, 1971’den beri kapalı olan ve Başkan Obama’dan Dışişleri Bakanı seviyesine Amerikalı yetkililerin Türk Hükümeti ile olan temaslarında her fırsatta dile getirdikleri, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasının pakete dahil edilmemesinin hayal kırıklığı yarattığını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında soru üzerine Türkiye’deki demokratikleşme paketini nasıl yorumladıklarını “Türk Hükümeti’nin demokratikleşme reformlarını önemli bir ilerleme olması açısından memnuniyetle karşıladık” diye açıkladı. Tek cümlelik kısa açıklamanın ardından da daha fazla bilgi için Türk Hükümeti’ni işaret etti.
İLAVE REFORMLAR İÇİN TEŞVİK
Psaki, Washington Yönetimi’nin uzun süredir üzerinde durduğu Heybeliada Ruhban Okulu meselesinin pakete dahil edilmemesiyle ilgili ne düşündüğü sorulduğunda ise şunları söyledi:
Türkiye Hükümeti’ni din özgürlüğünün genişletilmesi için ilave reformlar yapma konusunda teşvik etmeye devam ediyoruz. Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması ve Partikhane’nin ekümenikliğinin kabul edilmesinin pakete dahil olmamasından hayal kırıklığına uğradık.
Psaki, bu konudaki hayal kırıklıklarını Türk Hükümeti’ne iletip iletmedikleri konusunda ise “Bu kaygılarımızı iletmek için düzenli olarak iletişim halindeyiz" dedi.