ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Türkiye'ye Patriot sistemi kurmak için NATO'dan herhangi bir talep almadıklarını söyledi. Ancak Nuland "Türkiye'nin başka nasıl savunma desteklerine ihtiyacı olabileceği konusunda Ankara ve NATO'yla aylardır görüştüklerini" belirtti.
DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Brüksel'de Suriye sınırına NATO’nun Patriot savunma sistemlerinin yerleştirilip yerleştirilmeyeceği konusunda bir açıklama yaptı. Bakan, “İhtimal planlamaları çerçevesinde NATO’da her şey konuşulur. Patriot kelimesi sihirli bir kelime mi? Sonuçta bu bir hava savuma sistemi” sözleriyle füze meselesinin gündemdeki seçeneklerden biri olduğunun sinyalini verdi.
ERDOĞAN: HABERİM YOK
Endonezya 'da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan konuyla ilgili olarak, "NATO'dan sınıra füze talebimiz olmadı, iddialar asılsız. Bu füzeyi alma konusunda karar verecek merci biziz. Benim böyle bir şeyden haberim yok. Bu Dışişleri kim. Böyle bir şeyden haberimiz yok. Sağır duymaz uydurur cinsinden Reuters böyle bir haber yapıyor. Bizim böyle bir talebimiz olmamıştır" diye konuştu.
İDDİALER NEYDİ?
Reuters'a konuşan üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise bugün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, Ankara'nın füzelerin konuşlandırılması için kısa süre içinde NATO'ya resmi teklif sunacağını iddia etti.
Associated Press Ajansı ise bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin, Suriye sınırına Patriot füzesi yerleştirilmesi konusunun Suriye'deki rejim güçlerinin muhalefet ve siviller üzerine gerçekleştirdiği saldırıları durdurmak için ele alınan senaryolardan biri olduğunu söylediğini duyurdu. Türk yetkili, söz konusu planının ABD'deki seçimler yüzünden askıya alındığını ancak Barack Obama'nın tekrar başkanlığa seçilmesinin ardından yeniden gündeme gelmesinin muhtemel olduğunu öne sürdü. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Türk yetkili, füzelerin sınıra yerleştirilmesi durumunda, bunun "NATO şemsiyesi" altında yapılacağını belirtti.
AA: KONU GÜNDEME GELDİ
Yabancı ajanslarda çıkan haberler hakkında Anadolu Ajansı'na bilgi veren diplomatik kaynaklar ise Patriot füzeleri konusunun ülkenin güvenliği ve olasılık planlamaları çerçevesinde ele alındığını belirtti.
AA'ya konuşan diplomatik kaynak, "Türkiye'nin güvenliği ve NATO sınırlarının güvenliği bağlamında NATO çerçevesinde yapılmakta olan çalışmalar ve ihtimaliyet planlamalarında bu konu da gündeme gelmektedir" ifadesini kullandı.
RASMUSSEN DE DEĞİNMİŞTİ
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen hafta başında Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, Türkiye-Suriye sınırına Patriot füze rampaları yerleştirilmesi konusunda Ankara'dan bir talep gelmesi halinde, ittifaka üye ülkelerin bunu değerlendirmek zorunda olduğunu söylemişti.