ABD’den Türkiye'ye destek

ABD dışişleri BM'nin Akdeniz'de arabulucuk yapmasını önerdi.

Doğu Akdeniz’de petrol arama krizinde daha önce “Rumların petrol arama hakkı var” yönünde açıklamalar yapan ABD bu kez “gelir paylaşımı adına BM’nin arabuluculuğu” teklifini dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, dünkü basın toplantısında Piri Reis’in ve Türk fırkateynlerinin, Rumlar adına sondaj yapan Amerikan Nobel Enerji platformuna 80 km yaklaştığı ve konu hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine ilk kez Türk tezlerine yakın bir açıklamada bulundu. ABD’den daha önce yapılan açıklamalarda “Rumların petrol arama haklarının bulunduğu” dile getirilmişti. Nuland bu kez BM’ye sunulan “gelir paylaşımı adına arabuluculuk” tekifinden bahsederek şunları söyledi: “Anladığımız kadarıyla BM bu teklifi değerlendiriyor. Biz de her iki topluluğun tansiyonunu yok edici çalışmalara başlanmasını destekliyoruz.”

Reklam
Reklam

Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesiminin şu anki gaz arama çalışmalarının Kıbrıs’ın birleşimi müzakerelerine engel teşkil ettiğini, bu konuda ABD’nin tutumu sorulduğunda ise Nuland yine Türkiye’nin pozisyonuna yakın bir dil kullandı: “Biz daha önce de BM önderliğinde ve arabulucuğunda barışçıl bir çözüm görmek istediğimizi birçok kez söyledik. Biz adanın kaynaklarının halklar arasında paylaşılmasını görmek istiyoruz. BM önderliğindeki gelir paylaşımı arabulucuğu teklifini ilgiyle karşılıyoruz.”

Bu konuda ABD’nin Avrupa’dan farkı olup olmadığı sorusuna karşılık ise sözcü “Adadaki halkların yararlanabileceği ve bütün grupların kabul edeceği bir çözüm bulunabilir ve bunu ABD de destekler” dedi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türk diplomatlar bu konuda son iki gün içinde ABD’li meslektaşlarıyla yoğun görüşmeler yaptı. Daha önce Nobel Enerji’nin gaz arama faaliyetlerini destekleyen ABD Dışişleri, ayrıca ‘enerji bağımsızlığı’ ve ‘enerji çeşitliliği’ argumanları ile Kıbrıs Rum kesimi tarafından tek yanlı olarak başlatılan çalışmalara destek vermişti. Bugün ise ABD’nin pozisyonunu değiştirdiği ve Türk argumanları olan “önce ada birleşimi müzakereleri” ve “kaynakların bütün halklarca paylaşımı”na yaklaştığı belirtiliyor.

Reklam
Reklam