ABD'den üstü kapalı İran uyarısı

ANKARA (ANKA)- ABD'nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Greg Schulte, Türkiye'nin İran'a yönelik yaptırımlar konusunda "çok hassas" olduğunu bildiğini belirtmekle birlikte "İran'a hiçbir şey olmamış gibi davranma zamanı değil" dedi.

Schulte, "Türkiye'nin Güvenlik Konseyi kararlarını tam olarak uygulama yükümlüğü var ve uygulamak onun çıkarına ve Türk hükümetinin zamanı gelince bunu yapacağına güveniyorum" ifadesini kullandı. Greg Sclulte, ABD Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen dijital video konferansına katılan gazetecilerin sorularını yanıtlarken İran'ın nükleer programını sürdürerek BM Güvenlik Konseyi'nin iki kararını ihlal ettiğini ve IAEA ile işbirliğini giderek azalttığını söyledi. Schulte, "Uluslararası toplumla işbirliği yapma isteksizliği, Güvenlik Konseyi'nin üçüncü bir karara doğru adım atmasına neden olacak" dedi.

Reklam
Reklam

İran'ın daha önce de yaptırım uygulanması halinde petrolü misilleme olarak kullanmayı tehdit ettiğini de kaydeden Schulte, İran'ın ithal petrol ürünlerine bağlı olduğuna dikkat çekerek bu yöndeki bir adımın geri tepeceği uyarısını yaptı. Greg Schulte, Türkiye'nin yaptırımlar konusuna ilişkin yaklaşımına ilişkin olarak da "Yaptırımların sizin hükümetiniz için çok hassas bir konu olduğunu biliyorum. Sizin kaygılarınızı dikkatli dinliyoruz" dedi.

"Türkiye ile ABD arasındaki ilişki son derece önemli" diyen Schulte, kendisinin de Viyana'daki Türk Büyükelçiliği ile "süper" bir işbirliğinin olduğunu söyledi. Türkiye'nin İran'a GK kararlarına uyması gerektiğini ilettiğini de bildiklerini kaydeden Schulte, "Ankara'dan beklentileriniz nedir"sorusunu yanıtlarken "Genel olarak İran'a hiçbir şey olmamış gibi davranma zamanı değildir. Bizim amacımız, İran liderliğini, takip ettiği yolu değiştirmeye ikna etmektir" şeklinde konuştu.

ABD Büyükelçisi, Türkiye dahil olmak üzere, tüm ülkelerin İran'ın GK kararlarına uyması gerektiğini söylemesinin İran liderliğine darbe oluşturduğunu belirterek İran'ın uluslararası toplumdaki "konsensüs"ü bozmaya çalıştığını savundu.

Reklam
Reklam

PKK'YA KARŞI İŞBİRLİĞİ SORUSU

Bir gazetecinin "Türkiye, PKK'ya karşı İran ile işbirliği yapıyor. Bu işbirliği kendi güvenliği için çok önemli. Neden Türkiye, bu işbirliğini riske atsın" sorusuna karşılık İran'ın nükleer silah elde etmesinin Türkiye açısından risk oluşturduğunu savunurken "Türkiye'nin GK kararlarını tam olarak uygulama yükümlüğü var ve onun çıkarı. Ve Türk hükümetinin zamanı gelince bunu yapacağına güveniyorum" ifadesini kullandı.

SİLAH TAŞIYAN TREN

Bu arada, Schulte, İran'dan Türkiye üzerinden Suriye'ye giden trende silahlar taşındığı haberlerinin anımsatılması üzerine bu konuyu duyduğunu belirterek "Tüm ülkelerin GK kararlarını uygulamak için adım atmalarının ne denli önemli olduğunu gösterdiğini düşünüyorum. İran liderliğinin diğer ülkelerin egemenliğini ihlal etmeye hazır olduğunu gösterdiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. Türkiye'nin PKK sorununa ilişkin bir soruya "ABD ile Türkiye arasındaki ilişkinin kritik bir önemi var hem de her iki ülke için, hem de bölge için. Zorluk döneminde birlikle çalışmamız önemlidir" dedi.

Reklam
Reklam

Büyükelçi Schulte, hem Türkiye'nin de de ABD'nin insan hakları, kadınların rolü, demokrasi ve ifade özgürlüğüne önem verdiğini belirtti. Türkiye ile ABD'nin Balkanlara barış getirmek için birlikte çalıştığını kaydeden Schulte, diğer bir sorunun karşısında İran'ın da füze sistemlerine ağırlık verdiğini belirtti. Schulte şunları söyledi:

"NATO'nun Türkiye gibi ülkeleri korumak amacıyla füze savunma sistemlerini geliştirme yollarını arıyor ve bu nedenle Türkiye ve diğer müttefiklerle yakın bir çalışma içerisindeyiz."