AB'de Gazprom hakkında inceleme

Rus kamu şirketi hakkında inceleme başlattığını duyuran AB Komisyonu, rekabet ve adil ticaret kurallarının ihlal edilmiş olabileceğinden kuşkulandığını açıkladı.

Avrupa Birliği'nin yürütme organı niteliğindeki Komisyon'u serbest rekabet koşullarına uyup uymadığı ile ilgili olarak Rusya'nın enerji devi Gazprom hakkında inceleme başlattı.

Gazprom, Avrupa'nın gaz ihtiyacının dörtte birini karşılıyor.

Komisyon, Rus kamu şirketi Gazprom'un Avrupa'daki müşterilerini olağanın üzerinde fatura kesmiş olabileceğini söylüyor.

Komisyon'un açıklamasında şirketin ağırlıklı konumunu suistimal etmiş olabileceğinden söz ediliyor.

Avrupa'daki kimi ülkeler bütünüyle Rusya'dan gelecek gaza bağımlı konumda.

Reklam
Reklam

AB Komisyonu Gazprom'un gazın serbest olarak akışını engellemiş olabileceğinden kuşkulandığını belirtiyor.

BBC muhabiri, Avrupa ile Rusya arasındaki "enerji ilişkilerinin" gergin olduğunu, Avrupa'nın Rusya'nın en büyük müşterisi olmakla birlikte bu tek yanlı bağımlılığı ortadan kaldıracak düzenlemeler yapmaya çalıştığını belirtiyor.

Muhabirimiz, Avrupa'nın bunun için zengin gaz kaynakları olan başka ülkelerle bağ kurmaya çalıştığını ifade ediyor.

Rusya'dan Avrupa'ya gaz akışı 2006 ve 2009 yıllarında Ukrayna ile Rusya arasındaki yaşanan bir anlaşmazlık nedeniyle kısılmıştı.

Ukrayna, Gazprom'a ait boru hatlarının geçtiği önemli bir transit ülke konumunda bulunuyor.

Muhabirimiz, Avrupa'nın yöneldiği alternatifler kaynakların bulunduğu Türkmenistan'dan Avrupa'ya akış olabilmesi için daha en az birkaç yıl gerektiğini belirtiyor.

Gelinen aşamada Litvanya, Finlandıya ve Slovakya bütünüyle Rus doğal gazını kullanıyor.

Litvanya, Rus doğal gazı için bin metre küp başına Almanya'nın ödediği miktardan 100 dolar daha fazla ödeme yaptığını iddia ediyor.

Reklam
Reklam

Muhabirimiz, Avrupa Komisyonu'nun da bu tür ayarlamalar olup olmadığını ve varsa rekabet ve adil ticaret koşullarına uyup uymadığını inceleyeceğini belirtiyor.

Türkiye ile Rusya arasında da fiyat pazarlığı olmuştu; Anadolu Ajansı'nın ulaştığı kaynaklara göre, Gazprom Almanya'dan sonra en çok satışı Türkiye'ye yapıyor.

Komisyon, Gazprom'u kusurlu bulur ve rekabet ortamını zedeleyici strateji izlediği sonucuna varırsa şirkete milyarlarca dolarlık ceza kesebilir.

AB Komisyonunun inceleme başlattığı haberleri ile ilgili açıklama yapan bir Gazprom yetkilisi "Bırakalım incelesinler" dedi.