AB'de Kıbrıs tartışmaları sürüyor

Brüksel (AA) Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Ankara'nın Türk alan ve limanlarını Rumlara açmayı aralık ayına kadar kabul etmemesi halinde
Türkiye-AB ilişkilerinin askıya alınmasının makul bir tavır olacağını savundu.

AB Konseyi toplantıları çerçevesinde Brüksel'de bulunan Plassnik, Türk tarafında "hareket görülmemesi" halinde, "gerginliği düşürmek için" bu tavrın izlenebileceğini söyledi.

"Türkiye ile mümkün olan en yakın ilişkileri korumanın AB menfaati icabı olduğunu" anlatan Plassnik, "iklimin kirletilmemesi, gerginliklerin azaltılması" gereği üzerinde de durdu. Türkiye-AB ilişkilerinin geçici bir süre durdurulması gibi bir tavırdan söz eden Plassnik, bunun yönteminin neler olabileceğine değinmedi ve Türkiye'nin
AB'ye katılım müzakerelerinin askıya alınmasından söz etmedi.

Reklam
Reklam

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da Türkiye'nin Kıbrıs konusunda bir şeyler yapmaması halinde AB'nin bu durumu görmezden gelemeyeceğini ve tepkisiz kalamayacağını söyledi. Asselborn, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması olasılığına değinmedi ve Ankara ile ilişkilerin tamamen dondurulmasının söz konusu olamayacağı mesajını verdi.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını bir araya getiren AB Konseyi'nin toplantıları Brüksel'de devam ederken, AB Dönem Başkanı Finlandiya, Türkiye ile ilişkiler ve Kıbrıs konusunda izlenecek tavra ilişkin uzlaşma sağlayamayan üye ülkelerin çelişkili açıklamalar yapmasını önlemeye çalışıyor.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomija, "birkaç hafta" zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, erken ve gereksiz açıklamalardan kaçınılmasını istiyor.